POZNATI PITANJIMA REŠETALI IVICU DAČIĆA: Trampu ću da pevam Sinatru!

Autor:

Vesti

08.12.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova i lider SPS Ivica Dačić otvoreno za Srpski telegraf govori o tome ko su mu rivali u partiji, kako se snalazi u međunarodnoj areni te za kojom ženom najviše tuguje.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ivica Dačić

Kako ističe, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini uskoro odlazi sa funkcije, a s obzirom na to sa kakvim se zahtevima Srbija suočava, dobro bi mu, kaže, došla pomoć iskusnog mađioničara. Otkrio je koje se narodne i strane pesme nalaze na njegovom repertoaru, šta bi zapevao lideru Amerike Donaldu Trampu, ali i zašto više veruje muzičkom ukusu američkih republikanaca nego demokrata.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke

*Pošto je poznato da pevate redom svima i "Miljacku" i "O sole mio" (Vučiću na inauguraciji) i "Oči čarne" (Rusima), "Osman-agu" Erdoganu na turskom, da li vežbate neku pesmu na engleskom za Amerikance?

- Amerikanci u diplomatiji više vole čvrste, argumentovane i otvorene razgovore i za to sam uvek spreman. Ali, ako bi u nekoj prilici pesma mogla da pomogne našim interesima, moj izbor bi verovatno bio Sinatra jer, osim što je bio fantastičan umetnik, bio je i republikanac.

Foto: Tanjug/AP

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

*Koju zemlju vam je bilo najteže da ubedite da povuče priznanje i koga biste voleli za protivkandidata na izborima za predsednika SPS?

- Nema velike razlike, svaka od 11 država koja je dosad povukla priznanje u početku je bila rezervisana, ali je postepeno prihvatala naše argumente i donela odluku o povlačenju priznanja. Treba biti samo uporan i imati jaku argumentaciju, a mi imamo obe stvari. Protivkandidat u SPS može biti bilo ko, ali uveren sam da će mi moji partijski prijatelji dati poverenje za još jedan predsednički mandat. Ipak, ne bih voleo da se za predsednika kandiduje neko od mojih najbližih saradnika u SPS, jer sam već najavio da ko hoće da se kandiduje, a izgubi na tim izborima, ne može da računa da će biti u mom budućem timu.

Predrag Sarapa, voditelj

*Tugujete li za Ketrin Ešton pošto ste bili u dobrim odnosima sa njom?

- Sa baronesom Ešton smo imali veoma otvoren odnos i nekada mi zaista nedostaje njena velika posvećenost Briselskom dijalogu. Najveći napredak ostvaren je upravo tokom njenog mandata, dobrim delom i zbog njenog zalaganja i strpljenja.

Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS

*Koju Aninu pesmu najčešće naručuješ u kafani?

- Velika je konkurencija, ali neka bude "Crven konac".

Foto: youtube.com/Boris Malagurski

Boris Malagurski, reditelj

*Lobiranje za naše interese u svetu je važno kako na polju diplomatije tako i u kulturi i umetnosti. Da li postoji mogućnost da se te sfere u većoj meri institucionalno povežu?

- Potpuno se slažem i Ministarstvo spoljnih poslova mnogo radi na tom polju, mnogo više nego što se vidi u javnosti. Na primer, u poslednjih nekoliko nedelja i meseci nema naše ambasade i konzulata u svetu koji nisu priredili projekcije filmova, naučne skupove, izložbe ili književne promocije posvećene stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata. To je bila prilika da svetsku javnost podsetimo na žrtvu i herojstvo Srbije od pre sto godina i tu priliku smo maksimalno iskoristili.

Lazar Antić - Big Lale, mađioničar

*Dragi Ivice, ako vam je potrebna pomoć oko Mogerinijeve, da li biste me uzeli u vaš tim?

- Imaću ovu kandidaturu u vidu. Mogerinijeva uskoro odlazi sa funkcije, ali koliko teške pregovore vodimo i sa kakvim se zahtevima ponekad suočavamo, možda bi nam dobro došla pomoć iskusnog mađioničara.

Vlade Ðurović, košarkaški trener

*Znam da volite ponekad da zapevate, ali vas nisam čuo da pevate išta iz repertoara Novice Negovanovića ili Novice Uroševića, što bih ja voleo da čujem. Postoje li šanse da to otpevate u skorije vreme?

- Baš tako, volim da zapevam ponekad, u prijatnom društvu i lepim povodom. Ali bez narudžbina i muzičkih želja jer to onda ne bi bilo ni spontano ni prijatno.

Foto: Starsport

Dragoslav Stepanović, fudbalski trener

*Šta možemo da uradimo za napaćeni narod koji je ostao na Kosovu?

- Borimo se za naše ljude, za Srbe na Kosovu i Metohiji, svakodnevno. Da nije tako, verovatno bi se svi dosad iselili ili bi im se desilo nešto još gore. Rešenje koje tražimo za Kosovo i Metohiju na prvom mestu mestu mora da bude prihvatljivo i dobro za Srbe koji tamo žive, to je naš glavni zadatak, sve ostalo je manje važno. Slažem se, opozicija nema ni ideje ni politiku za bilo koje pitanje od značaja za Srbiju i zato od izbora do izbora prolaze sve lošije. Građani to odlično prepoznaju.

Perica Ognjenović, bivši fudbaler Zvezde

*Šta vam je još osim "Miljacke" na repertoaru kad pevate? Pored narodnjaka, koju muziku još slušate?

- Sve manje imam vremena za slušanje muzike jer veći deo dana provedem na sastancima ili na putu. Ali kad god se ukaže prilika, u kolima ili u slobodno vreme, tu su, pored dobre narodne muzike, i Zdravko Čolić, Galija i Film, na primer, italijanski pop ili domaći rok iz osamdesetih.

Nenad Borovčanin, bivši bokser

*Da li više verujete svojim potpredsednicima stranke ili Aleksandru Vučiću?

- Ne pravim razliku, moji su i on i potpredsednici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading