TRŽIŠTE AUTOMOBILA U SRBIJI: "Besne" mašine kupujemo za keš, za "nižu" klasu dižemo kredite

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

05.11.2018

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki šesti novi automobil u Srbiji spada u kategoriju "luksuznih" a kupci ih, ukoliko se ne radi o flotnim prodajama, u velikoj većini kupuju za keš! Jeftiniji automobili pretežno se kupuju na rate, kroz kredite i lizing.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Srbiji je za proteklih devet meseci, prema podacima Srpske asocijacije uvoznika, prodato 23.328 novih vozila. Od toga 19.400 su putnička, a 3.928 su takozvana "laka komercijalna vozila". U premijum, odnosno skupocenom segmentu, prodato je više od 3.000 automobila, među kojima ima i onih skupljih od 300.000 evra.

- Ogromna većina lakih komercijalnih vozila je kupljena na lizing, prema procenama svako četvrto, što je sasvim razumljivo jer se radi o vozilima koja pretežno koriste manja preduzeća i privatnici - kaže, za "Novosti", jedan prodavac iz poznate beogradske auto-kuće. - Na lizing se pazare i automobili iz segmenta "flotne prodaje", a od deset vozila iz naše "premijum" ponude sedam-osam se kupi za keš.

 

 

Kupovina vozila na kredit u Srbiji je čini se nikada lakša. Nema auto-kuće koja u saradnji sa nekom poslovnom bankom ne nudi "najpovoljnije uslove na tržištu". Učešće za zajam u evrima je 30 odsto, ali je kredit često i beskamatni. Kod dinarskih kredita nema učešća, a kamata može biti fiksna ili varijabilna uz mogućnost kreditiranja i na 84 meseca.

Neke auto-kuće nude i beskamatni kredit na tri godine i kažu da su i sami iznenađeni odzivom kupaca. Iako i to praktično znači da za vozilo koje košta, na primer, 15.000 evra svake godine, mora da se "iskešira" po pet hiljada.

Iako, naravno, ne žele da pričaju o svojim kupcima, koji bez problema izvade iz novčanika, za prosečnog srpskog vozača, basnoslovne sume novce, svi prodavci podsećaju na Beogradski automobilski sajam na kojem je proletos nekoliko estradnih zvezda u jednom danu kupilo "terence" vredne 140.000 evra - za keš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading