OPTIMISTIČNE PROGNOZE EBRD-a: Očekuju još veći rast BDP-a Srbije, na 4,2%

Autor: Tanjug

Vesti

01.11.2018

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska banka za obnovu i razvoj povećala je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2018. za 1,3 procentna poena, sa 2,9 odsto iz maja, na 4,2 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com

U najnovijem izveštaju objavljenom danas na sajtu ove finansijske institucije, EBRD je zadržao projekciju privrednog rasta Srbije za 2019. godinu na ranijem nivou od 3,5 procenata. 

U ažuriranom izveštaju pod nazivom "Regionalne ekonomske perspektive", u odeljku posvećenom Srbiji, EBRD navodi da je "posle skromnog rasta u 2017. godini (od skoro 2,0 odsto), privreda u prvoj polovini 2018. godine zabeležila ekspanziju od 4,9 odsto međugodišnje na krilima snažnije domaće tražnje i prvenstveno većih investicija". 


Zadržan je trend oporavka privatne potrošnje, dok je uvoz, s druge strane, nastavio da nadmašuje izvoz, dodaje se dalje. 

EBRD konstatuje da su "fiskalni rezultati ostali snažni, budžet je u prvoj polovini godine i dalje bio u suficitu, a javni dug je opao (na oko 60 odsto BDP-a na kraju juna)"

Podseća takođe da je Srbija u julu potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom 30-mesečni nefinansijski aranžman, Instrument za koordinaciju politike (PCI), koji je fokusiran na fiskalne, strukturne i institucionalne reforme, kao i na politike monetarnog i finansijskog sektora, koje su sve ključne za održavanje trenutne visoke stope rasta. 


"Očekuje se da će ekonomija ove godine porasti za 4,2 odsto, a da će usporiti na 3,5 odsto u 2019. godini. Brži rast treba da bude podržan daljim jačanjem potrošnje i investicija. Rizici po ove projekcije su uravnoteženi i uglavnom se odnose na sprovođenje reformi predviđenih PCI instrumentom MMF-a i dalji tempo rasta evrozone", navodi se u izveštaju EBRD-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading