Carina Kosova: Iz centralne Srbije na Kosovo biće uvezeno više od 400 miliona evra robe

Autor: Republika

Vesti

27.10.2018

17:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci izjavio je da je do 15. oktobra ove godine na Kosovo pristiglo robe iz centralne Srbije u vrednosti od oko 360 miliona evra, dok je izvoz iznosio samo 23 miliona evra.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Priština

On je za prištinsku agenciju Kosovapress rekao da će do kraja godine, ukoliko se sadašnji trend nastavi, redovnim putem na Kosovo iz centralnog dela zemlje biti uvezeno srpskih proizvoda u vrednosti 400 miliona evra.

- Za poslednjih sedam-osam godina, na srpske proizvode se troši skoro 300-400 miliona evra u roku od godinu dana. Govorimo o robi koja se redovno uvozi, dok trend povećanja uvoza srpske robe raste svake godine za više od 5,0 odsto - kazao je Staviljeci.


Prema njegovim rečima, radi se o širokoj lepezi proizvoda, od mašina do prehrambene industrije, pišu agencije.

- Ne mislim da postoji jedna grupa proizvoda za koje možemo reči da se uvoze, zato što šostoje dve veoma moćne srpske industrije - prehrambena i građevinska što znači da veliki deo ovih proizvoda dolazi direktno na Kosovo. Hrana je proizvod koji se konzumira redovno i vrlo često, i stoga je od velike vrednosti - rekao je Staviljeci.
Foto: Tanjug/AP

Prema podacima Instituta za statistiku Kosova na Kosovo se iz Nemačke uvozi roba u vrednosti od 300 miliona evra, iz Turske 250 miliona, iz Kine 233 miliona, Italije 162 miliona, Albanije 152 miliona, Makedonije 128 miliona i Grčke 88 miliona.


U trgovinskoj razmeni Kosova sa drugim zemljama postoji velika nesrazmernost, tako da je za prvih deset meseci uvezena roba u vrednosti od 2,5 milijardi evra, dok je izvoz bio 230 miliona, što predstavlja devet odsto pokrivenosti izvoza uvozom.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, najviše robe iz Kosova izvezeno je Albaniji 43 miliona evra ili 18,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Makedoniji je izvezena roba sa Kosova u iznosu od 29 miliona evra, ili 12,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading