Šok i neverica: Evo koliko može da košta litar goriva u Srbiji

Autor:

Vesti

20.10.2018

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki odlazak na pumpu vozačima u Srbiji poslednjih meseci predstavlja novi šok jer je cena goriva maltene iz dana u dan sve veća! Učestala poskupljenja počela su u avgustu i do danas je cena skočila 10 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tako, na primer, litar benzina u avgustu u proseku je koštao 143 dinara, a danas čak 14 dinara više, odnosno 157 dinara. Dizel je još više poskupeo, za 16 dinara. Povećanja su uglavnom mala, po dinar, dva ili tri, ali ih bude i po nekoliko za nedelju ili dve.

143

dinara koštao litar benzina u avgustu

Kako objašnjavaju stručnjaci, razloga za tako česta poskupljenja ima nekoliko: pre svega, tu je porast cena sirove nafte na svetskim berzama, uzrokovan velikim delom i uvođenjem sankcija Amerike prema Iranu i najavom novih sličnih mera, dok je kod nas ogroman uticaj imao i rekordno nizak vodostaj Dunava jer su zbog toga znatno skočili troškovi transporta, pošto se barže pune samo do pola, nekad i manje.

TRI SCENARIJA ŠTA ĆE SE DALJE DEŠAVATI

1. STABILIZACIJA ILI MINIMALAN RAST CENE - benzin neće preći 160 dinara

Prema rečima Nebojše Atanackovića iz Udruženje naftnih kompanija Srbije, dok se ne normalizuje nivo Dunava, što sudeći po vremenskim uslovima neće biti pre novembra, ne možemo očekivati potpunu stabilizaciju cena. Ipak, ne bi trebalo da bude velikih poskupljenja, već samo minimalnog, od 50 para do dinar-dva po litru.

2. CENA RASTE JOŠ 10-15 ODSTO ZBOG IRANA - benzin bi krajem godine koštao oko 175 dinara

Ovaj scenario je manje verovatan nego prvi, ali nije nemoguć. Sankcije Amerike koje se odnose na iranski naftni sektor i Centralnu banku stupaju na snagu 4. novembra. To bi moglo dovesti do turbulencija na svetskom tržištu, mada sve zavisi od toga koliko će se zemalja pridružiti Vašingtonu u kažnjavanju vlasti u Teheranu.

- Kako će to izgledati u Srbiji, teško je reći jer smo mi isuviše mali da bismo sada imali kompletnu sliku - objašnjava Nebojša Ćulum, član Izvršnog odbora Srpske naftno-gasne asocijacije.

On podseća da su prve sankcije Iranu uvedene još u maju i da je od tog momenta do sada cena sirove nafte porasla 20 odsto, a 50 odsto od početka godine.

3. NOVO NAFTNO KRIZNO ŽARIŠTE U SAUDIJSKOJ ARABIJI - cena nafte eksplodira, benzin ide na više od 200 dinara po litru

Ubistvo novinara Džemala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj moglo bi da izazove tektonske promene na svetskom tržištu nafte ukoliko bi im zbog toga Amerika i druge zemlje uvele sankcije.

- Oni su najveći proizvođač nafte, odnosno negde u ravni sa Rusijom i Amerikom, sa 11 miliona barela dnevno. Na tržištu se oseti i nedostatak od pola miliona, a kamoli 11, pa bi taj poremećaj bio strašan, takve stvari su se dešavale samo dva puta, 1973. i 1979. godine. Naša je sreća što nafta iz Saudijske Arabije ne dolazi na Balkan - zaključuje Nebojša Ćulum, član IO Srpske naftno-gasne asocijacije.

Katastrofalan scenario mogla bi da upotpuni i odluka Irana da obustavi prolaz tankera kroz Ormuski prolaz u Persijskom zalivu kao odgovor na američke sankcije.

157

dinara košta sada litar benzina

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading