CENE GORIVA DIVLJAJU: LITAR DIZELA 175 DINARA

Autor:

Vesti

17.10.2018

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena goriva na pumpama u Srbiji gotovo svakodnevno skače pa je tako na pojedinim prodajnim mestima ovih dana dizel dostigao čak i 175 dinara po litru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naftaši tvrde da su razlozi poskupljenje nafte na svetskim berzama i nizak vodostaj Dunava, te da je dalje kretanje cene goriva u Srbiji neizvesno.

NOVO PRAVILO NA PUMPAMA ŠIROM SRBIJE STUPILO NA SNAGU

Prema rečima trgovaca naftnim derivatima, na pumpama u maloprodaji u Srbiji cena običnog dizela ide i do 170 dinara, a dizela sa aditivom i do 175 dinara po litru.

Ipak, ono što najviše zanima vozače jeste da li će se najzad prekinuti trend rasta cena ili nam prete nova poskupljenja. Odgovor na to pitanje je teško dati, jer je mnogo faktora koji utiču na formiranje cene.

Ipak, Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD "Nafta", kaže da se nada da će trend kretanja cene goriva ostati na ovom nivou i da neće više rasti, prenosi Bilc

Zašto cene skaču?

Inače, većina stručnjaka neprekidna poskupljenja već duže vreme pravda skokom cene sirove nafte na svetskim berzama zbog krize u Iranu, kao i niskim vodostajem Dunava. Kako navode u Udruženju naftnih kompanija Srbije, trend rasta cene brent koji je uspostavljen 15. avgusta, kako podaci pokazuju, zaustavljen je 3. oktobra.

- Privremeno, ili na duži rok, pokazaće vreme, ali za prethodnih mesec i po dana brent je poskupeo za 22 odsto, tako da je 29. septembra dostigao 86,29 dolara za barel, što je najviša cena u poslednjih četiri godine - naglašavaju u UNKS.

RepublikaFoto: Promo foto

Stalni rast cena na tržištu Srbije

Oni kažu da uoči stupanja na snagu punih sankcija SAD-a prema Iranu, niko pouzdano ne zna da li će ponuda na globalnom nivou moći da zadovolji aktuelnu tražnju za crnim zlatom, zbog čega se prošle nedelje beleže velike oscilacije cena po kojima se trguje u toku jednog dana.

- Ipak u poslednjih pet dana, samo u utorak pri zatvaranju berze su važile cene veće nego prethodnog dana, dok je svih ostalih dana evidentiran pad cena - objašnjavaju u UNKS.

NEK IDE ŽIVOT! Gorivo OPET poskupelo

Kako ističu, gotovo istim tempom su se kretale i kotacije benzina i dizela, što je u navedenom periodu izazvalo permanentan rast veleprodajnih cena na tržištu Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nebojsa

20.10.2018 18:37

Godine 2012 cena nafte je bila 130 do 140 USD/barel. Danas je 80 do 86 USD/barel. Kurs dinara danas je kao leta 2012. godine. Šta reci o ceni sem da je ovo čisti i jednostavan dokaz da je država duboko zavukla njene ruke u džepove građana i privrede. Sva druga objašnjenja su farsa i obmana građana. Država nema nameru da prestane da duboko drži ruke u našim džepovima.