ONA JE "SRPSKO ZLATO": Za ovo voće uslovi u našoj zemlji su IDEALNI!

Autor: ekapija.com

Vesti

08.10.2018

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su uslovi u našoj zemlji odlični za uzgajanje dunje, činjenica je da se ovo voće u vrlo malom procentu pojavljuje kao izbor voćara. Ono što je karakteristično za dunju jeste da se može lako plasirati na svetsko tržište, ali i da je tražena os strane proivođača konditorskih proizvoda i sokova, što znači da ona može biti pravi put ka pokretanju sopstvenog biznisa i zarade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dunja je voće kome klima u Srbiji odgovara

Prema rečima stručnjaka u Srbiji postoje odlični uslovi za gajenje dunje, ali je ipak nema dovoljno.

- Iako je stara više od 4.000 godina uvek je bila prateća jabuci, krušci, a što se tiče vrsta kod nas, šljivi i drugim koštičavim vrstama. Nepravdeno je zanemarena na ovim našim područjima, iako daje fantastične rezultate i imamo mogućnosti da je plasiramo na evropsko i svetsko tržište, ona ja obdarena pektinima i koristi se za proizvodnju želea, u konditorskoj industriji, a posebno u industriji sokova. U našem kraju je veoma prepoznata za proizvodnju kvalitetne rakije dunjevače - kažu poljoprivredni stručnjaci. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Uzgajanje dunje nije dovoljno zastupljeno u našoj zemlji

Od 100 kilograma dunje, bez nepoželjnog dodavanja šećera, dobija se oko 10 kg rakije jačine 45 stepeni. Iako je ovo relativno mala količina, rakija od dunje je dobrog kvaliteta i veoma aromatična, zbog čega se u cilju popravke često meša sa svim voćnim rakijama.

Foto: pixabay.com

Dunja potiče iz jugozapadne Azije, odnosno iz Irana i Anadolije, a samonikla se javlja u srednjoj Evropi pod nazivom "sidonijska kruška". Zlatnožute je boje, tvrdog ploda sa oporo kiselim ukusom. Grci su je obožavali, kod njih je simbolizovala ljubav i sreću, a najčešće su je pripremali tako što bi je izdubili, napunili medom i ispekli. 

Inače, u stara vremena dunja je smatrana simbolom plodnosti. Običaj je bio da mladenci, uoči venčanja, pojedu dunju da bi im brak bio plodan i srećan. Rimljani su, opet, od nje izvlačili eterična ulja za proizvodnju parfema. Francuzi vekovima prave sir od dunje, tako što se njeni plodovi kuvaju do čvrstine da mogu da se seku nožem.

DUNJA JE VITAMINSKA BOBMA ZA ORGANIZAM

Za one koji ne znaju, dunja predstavlja pravu vitaminsku bombu. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i puno taninskih materija i pektina. Od vitamina najviše ima vitamina C, ali i zavidnih količina karotena (provitamin A), vitamina B 1 i B 2, kao i niacina. Od minerala najviše je zastupljen bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, sumpor, hlor.

Semenke dunje sadrže čak 15% ulja i značajne količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B 17, koji poseduje antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading