"Svaki pokušaj ugrožavanja sporazuma sa Rusijom biće SANKCIONISAN"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.10.2018

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Svaki pokušaj ugrožavanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom biće ozbiljno sankcionisan", rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da je rusko tržište neverovatno važno za srpske poljoprivrednike.

RepublikaFoto: Tanjug
Branislav Nedimović

Primećeno je da neke firme imaju nagle skokove u izvozu, pa je situacija u tajnosti istražena, dok je ruska strana obaveštena o svemu 10-15 dana pre akcije hapšenja, objašnjava ministar.

Navodi da Srbija sada ima kapacitete da sama istražuje i otkriva pokušaje malverzacija.

Nedimović je, komentarišući hapšenje 36 osoba zbog nelegalnog izvoza voća iz EU u Rusiju, naveo da je to najveće hapšenje u oblasti poljoprivrede u poslednjih 10 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Kako kaže, akcija istraživanja nelegalnog izvoza voća trajala je između dva i tri meseca, a pored ministarstva poljoprivrede u njoj su učestvovali i pripadnici policije i Poreske uprave.

"Prošle godine smo usvojili posebna pravila za izvoz u Rusiju i zbog toga su nas kritikovali, ali kupac je glavni i ako želite neko tržište, a nama je rusko tržište neverovatno važno, onda sve mora da se ispoštuje i bude po pravilima", rekao je on.

Ministar je podsetio da su u poslednjih sedam dana rešena tri slučaja prevara u prehrambenoj industriji što, kako je dodao, znači da u oblasti bezbednosti hrane postoji volja za obračunavanjem sa svima koji su pre pokušavali da "muljaju" i kojih će uvek biti.

- Bilo je raznih zloupotreba sa tim sporazumom pre 10 godina, to se Rusiji dešava i u drugim zemljama. Nama je važno to tržište, jer godišnje izvezemo 200 miliona dolara ka Rusiji - naglasio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading