Kipar može biti prva stepenica za srpska ulaganja u EU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

05.10.2018

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kipar i Srbija imaju odlične odnose na svim nivoima, a Kipar može biti prva stepenica za srpska ulaganja u EU", ocenio je danas bivši ministar transporta, komunikacije i rada Kipra Marios Demetriades.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Aktuelni partner u konsultantskoj kući "MD Consluting" je, na Sedmom Samitu EU-Jugoistočna Evropa u organizaciji londonskog Ekonomista, kazao da dobri odnosi dve zemlje datiraju još iz doba bivše Jugoslavije, a da su nedavno dalje poboljšani posetama zvaničnika.

Kipar, kako je rekao, podržava evropski put Srbije, jer smatra da je to jedini način za stabilnost u regionu.

Demetriades je kazao da je i ekonomska saradnja dve zemlje odlična iako je trgovinska razmena na svega 20 miliona evra


Srbija je, prema njegovim rečima, veoma uspešna u privlačenju direktnih stranih investicija, a činjenica da je većina iz EU, je dodatni razlog da treba podržati kandidaturu Srbije za članstvo u Uniji.

Ukazao je da je Kipar među prvih deset najvećih investitora sa više od 370 miliona evra.

- Kipar može btii važna stepenica za investicije Srbije u EU. Te investicije se mogu lakše ostvariti preko Kipra, jer je članica Unije - objasnio je on.
RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ambasador Srbije na Kipru Marko Blagojević

Ambasador Srbije na Kipru Marko Blagojević ukazao je da ekonomski razvoj utiče na diplomatiju, odnosno da je aktuelno ekonomska diplomatija u fokusu.

Naglasio je da se veze dve zemlje, koje imaju odličan odnos, jačaju i podsetio da Kipar podržava naš teritorijalni integritet i put u EU, što je od ogromnog značaja.


- Obe zemlje imaju nerešena politička pitanja - Kipar u tome da nađe rešenje za svoj problem, a Srbija u tome da zaštiti svoj teritorijalni integritet. Srbija je na putu da postane članica iste porodice čiji je član Kipar - podvukao je Blagojević.


On je rekao da je Kipar postao sidro stabilnosti u istočnom Mediteranu i da je ekonomija te zemlje jedna od najambicioznijih u EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading