JOŠ JEDNA DOBRA VEST: Penzionerima pomoć dva puta godišnje

Autor: Tanjug

Vesti

04.10.2018

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi penzioneri u Srbiji sa primanjima nižim od 32.285 dinara od sledeće godine imaće pravo na novčanu pomoć, pišu "Novosti".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto; Ilustracija

Ovaj limit utvrđen je prema potrošačkoj korpi i predstavlja u proseku dve trećine njenog trenutnog iznosa. Kako list piše, očekuje se da pomoć bude isplaćivana dva puta godišnje, za oko 1,3 miliona korisnika, a koliko će biti iznos zavisi od stanja u državnoj kasi.

Spekuliše se da će iznos biti veći od dosadašnjih, koji su bili 5.000 dinara, s obzirom na to da gotovo pola miliona najstarijih neće biti obuhvaćeno kao ranije.


U 2016. je za jednokratnu pomoć za sve penzionere izdvojeno oko 8,5 milijardi dinara, dok je prošle godine u ove svrhe iz državne kase dato 8,85 milijardi. Ukoliko bi isti iznos i sada bio izdvojen, zbog manjeg broja korisnika, moglo bi se očekivati da penzioneri dobiju oko 7.000 dinara.

U nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO stoji da će Vlada utvrđivati kada je ta pomoć neophodna za većinu korisnika, kao i iznos koji će im biti isplaćivan, ali se već može čuti da su moguće isplate u proleće i na jesen, prenose "Novosti". 

Na taj način će novac namenjen penzijsko invalidskom osiguranju moći da se koristi i za isplatu novčane pomoci penzionerima sa najnižim primanjima.

- Posebnim članom zakona planiran je ovaj novi vid pomoći najstarijima - kaže Momo Čolaković iz PUPS-a, dok predsednik Saveza penzionera Srbije Ðuro Perić smatra da je dobro što je novčana pomoć sada posebna kategorija, jer će to biti spasonosno za penzijski sistem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading