"TELEKOM SRBIJA" ŽELI DA KUPI ALBANSKI TELEKOM: Srpski operater osvojiće region!

Vesti

03.10.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako Srbija kupi akcije "Telekoma Albanija", dobiće apsolutnu prevlast u regionu u oblasti telekomunikacija, smatraju ekonomisti. Naime, najveći srpski mobilni operater potvrdio je da je u trci za kupovinu akcija "Telekoma Albanija", koji se nalazi u vlasništvu "Dojče telekoma".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Predrag Ćulibrk, direktor "Telekom Srbija"

Ovaj nemački operater u prethodnom periodu pominjao se čak kao mogući kupac "Telekoma Srbija", a sada su se uloge promenile. Govoreći o prodaji drugog najvećeg operatera u Albaniji, u "Telekomu Srbija" za Srpski telegraf kažu da je proces u toku i da ne mogu da komentarišu detalje.

- Kompanija "Telekom Srbija" je, u želji da se pozicionira kao regionalni lider na tržištu telekomunikacija, dala svoju ponudu za kupovinu "Telekoma Albanija", kompanije u vlasništvu "Dojče telekoma". U skladu sa dobrom poslovnom praksom ne možemo da komentarišemo detalje procesa koji je u toku - kažu u ovoj kompaniji.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Telekom Srbija

VODEĆI OPERATER

Kako navode albanski mediji, u konkurenciji su i dve bugarske kompanije "Vivakom" i "Globul telekom", kao i češka "PPF grupa", koja je nedavno kupila "Telenorove" kompanije u četiri zemlje regiona, uključujući i Srbiju. Ekonomista Milan Kovačević smatra da će, ako dođe do ove kupovine, "Telekom Srbija" postati vodeći operater u regionu.

KOVAČEVIĆ: Naš "Telekom" je već prisutan u Crnoj Gori i u RS, tako da bi ovim potezom postao najmoćniji operater u regionu

- Ovo može biti dobar poduhvat. Još uvek je rano donositi zaključke jer nemamo dovoljno informacija. Ne znamo koliko će platiti akcije, koliko će uložiti u "Telekom Albanija", da li planiraju da ga unaprede, pa da ga prodaju... Svakako, naš "Telekom" je već prisutan u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj, tako da bi ovim potezom postao najmoćniji operater u regionu - objašnjava Kovačević.

NAJBOLJE ZADRŽATI

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić smatra da je ovo dobra vest, kako zbog "Telekoma" tako i zbog toga što ona može da znači da je država odustala od prodaje te kompanije.

- To znači da smo ipak rešili da zauzmemo neki drugi kurs. Da najbolje kompanije koje su u ovom trenutku profitabilne, čak i sa ovakvim načinom upravljanja i sa svim problemima na srpskom tržištu, ipak zadržimo u našem većinskom vlasništvu. I, štaviše, da vodimo politiku stvaranja uslova za takozvano regionalno liderstvo. I to treba pozdraviti, ako je to tako - izjavio je Savić.

Inače, akvizicijom "Telekoma Albanije" srpski "Telekom" praktično bi pokrivao regionalno tržište sa više od 22 miliona stanovnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading