Špar kupuje IDEU, Rodu i Merkator?!

Autor: novosti.rs

Vesti

26.09.2018

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandski trgovinski lanac "Špar" u Srbiju će ući tako što će kupiti "Merkator S" u našoj zemlji, nezvanično saznaju "Novosti".

RepublikaFoto: Wikipedia.org/Klaus Kettner
Špar dolazi u Srbiju

Ova opcija, navodno, postojala je i na početku krize sa "Agrokorom", ali se odustalo zbog velikih problema koji su zahvatili hrvatski gigant, koji gazduje "Merkatorom S", u čijem sastavu su "Idea" i "Roda". Ipak, kako je sedište Zberbanke, kao vlasnika "Agrokora", u Beču, gde se nalazi i "Šparovo" sedište za centralnu i istočnu Evropu, vrlo verovatno je da se vode pregovori da im se ustupi ritejl u Srbiji.

Uz to, ruski bankari nemaju preterani interes da "ređaju police po Balkanu", tvrdi izvor, pa će do konačnog dogovora najverovatnije i doći. Ako već i nije! Inače, "Špar" kad osvaja nova tržišta uglavnom ide na akviziciju i dopunjava se onim što mu nedostaje, za razliku od "Lidla", koji ima "grinfild" investicije. "Špar" je klasičan ritejl lanac, sa premijum robom.

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Da polako kucaju na naša vrata, potvrdio je i za B 92 direktor "Špara" za proširenje i razvoj Boštjan Brantuša. Oni će, navodno, kada stabilizuju tržište u Hrvatskoj, preći na našu zemlju.

Kako je Brantuša izjavio, planovi će biti poznati u doglednoj budućnosti. Oni ne isključuju ni akviziciju, a sam način ulaska "Špara" u Srbiju će zavisiti od trenutne situacije na tržištu. Uz to, on je naveo i da je propadanje "Agrokora" uticalo na njih, kao i da u svemu vide šansu. Tako su preuzimanjem trgovina "Bila" dobili još 20 drugih radnji, pa je "Špar" sa 10 narastao na 100 trgovina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading