MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Oktobarskom penzijom niko neće biti nezadovoljan

Autor: Tanjug

Vesti

09.09.2018

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Oktobarskom penzijom, koja stiže u novembru, neće biti nezadovoljan nijedan penzioner u Srbiji", izjavio je u intervjuu za "Politiku" ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zoran Đorđević

On je istakao da se ukidanjem Zakona o privremenom umanjenju penzija primanja najstarijih neće samo vratiti na nivo iz oktobra 2014. godine, već će penzioneri dobiti znatno veće prinadležnosti.

- Nema nikakvih tajni. Penzije će od novembra ove godine biti mnogo veće nego kada su umanjene pre četiri godine - rekao je Ðorđević.


Prema njegovim rečima, svako od njih već danas može videti na penzijskom isečku kolika ih penzija očekuje, a nekima od njih, onima sa najnižim penzijama ona će biti i dodatno uvećana.

- Može svako da izračuna prema svojoj penziji iz 2014. za koliko je to više. U međuvremenu su bila tri povećanja, kumulativno ukupno oko osam odsto. Posebno povećanje dobiće oni s najnižim penzijama do 32.000 dinara. S tim što to povećanje neće biti linearno za sve kako se ne bi narušio penzioni sistem. Kako se penzija približava iznosu od 32.000 ovo uvećanje će biti sve manje i manje da se ne bi dogodilo da onaj ko prima 31.999 dinara, nakon toga ima više od onog ko inače ima penziju 32.000 dinara - istakao je Ðorđević.

On je takođe rekao da se ubuduće penzije neće usklađivati dva puta godišnje, niti sa rastom inflacije i delom BDP-a, što će, kako je istakao, biti bolje, jer će penzioneri dobijati više od onog što bi dobijali da penzije nastave tako da se usklađuju. 


- Umesto toga, Vlada će pratiti ekonomski i privredni rast i mogućnosti u zemlji i prema tome će se i penzije povećavati. Država će da procenjuje kada i koliko će da bude povećanje penzija. To može da se posmatra pozitivno. Zato što bi usklađivanje s inflacijom značilo da nema potrebe za većim penzijama, kao da su ove dovoljno visoke i da ih treba držati na jednom nivou. Mi to ne želimo. Ovde je druga ideja u pitanju. Ako ima još prostora da penzije "skoče" iznad rasta standarda i da se približe platama, da se tako i uradi. Ovo tim pre jer se pretpostavlja da će biti još boljih vremena i ne želimo da penzioneri dobiju minimum nego da im damo mnogo iznad toga. Uostalom, oni to i zaslužuju - rekao je Ðorđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading