OD IGLE DO LOKOMOTIVE: Nećete verovati šta sve Srbija uvozi, A ČEKINJE OD DIVLJE SVINJE ČAK NISU NI NAJLUĐA STVAR NA SPISKU

Autor: mediji, Republika

Vesti

22.08.2018

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto da sama proizvodi, Srbija uvozi sve, od igle do lokomotive, pa čak i poljoprivredne proizvode poput malina, krompira i šljiva, po kojima je poznata u svetu. U moru uvoznih artikala koje je Srbija uvezla za prvih šest meseci 2018. našle su se i dve tone čekinja od divlje i pitome svinje koje smo nabavljali iz Kine, kosti i srž od rogova koje smo kupovali u Italiji, drvene vešalice za odela uvozili smo najviše iz Kine, ali i iz Nemačke i Turske.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako ima ogroman deo teritorije pod šumama, Srbija nije u stanju da za svoje potrebe proizvede dovoljan broj mrtvačkih sanduka, nego ih je uvozila iz Slovenije, Mađarske i BiH. Za metalnu dugmad za manžetne dali smo 21.000 evra, a najviše smo ih uvozili iz Kine, Nemačke i Turske, dok smo plastične dugmiće nabavljali iz Italije, Turske, Nemačke i Kine.

Srbija nema ni šibica dovoljno, pa ih je uvozila iz Rusije, Poljske, Češke i Rumunije, dok je surutku uvozila najviše iz Poljske i Hrvatske. Da čak ni dvopek nismo u stanju sami da proizvedemo, vidi se po tome što ga uvozimo iz svih bivših republika SFRJ, dok karanfili stižu iz Turske.

Iako je teško poverovati da jedna poljoprivredna zemlja nije u stanju da za svoje potrebe proizvede dovoljno krompira, Srbija ga je uvozila iz velikog broja zemalja, pa čak i iz Egipta i SAD.

Osim Grčke, Turske i Albanije, što je uobičajena praksa, paradajz smo ove godine uvozili i iz Hrvatske, dok su dve tone crnog luka dopremljene čak iz Južne Amerike, odnosno Perua.

Ni belog luka Srbija nema dovoljno, pa je domaće tržište preplavljeno ovom namirnicom proizvedenom u Kini, odakle je od početka godine do kraja juna uvezeno 213 tona.

Zelenu salatu smo najviše uvozili iz Španije (374 tone), Italije (109 tona), Poljske (33), ali i iz Tunisa (48 tona).

Na trpeze srpskih domaćina stizala je i šargarepa iz Rusije i Velike Britanije, dok smo krastavce uvozili iz Albanije i Španije, ali i Maroka.

Po tome šta smo sve za pola godine uvezli iz Španije da se zaključiti da je ta zemlja velesila u poljoprivrednoj proizvodnji. Tako smo iz te zemlje nabavili boraniju, slatku papriku, pasulj... Slatku papriku smo, pored Turske, Albanije i Makedonije, uvozili i iz Rusije.

Najviše uvoznog pasulja stiglo je iz Kirgistana 2.929 tona, Poljske (1.008 tona), Argentine (747 tona), Bugarske (794 tone), Egipta (573 tone), Kanade (450 tona) i Kazahstana (197 tona).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading