EPS STAJE NA PUT BAHATIM LOPOVIMA: Za krađu struje 6.500 prijava!

Autor:

Vesti

14.08.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odzvonilo kradljivcima struje! Samo prošle godine, koliko su uspeli da otkriju radnici EPS, u Srbiji je ukradeno električne energije u vrednosti od 8,5 miliona dinara, a procenjuje se da je šteta drastično veća i da iznosi čak 60 miliona evra godišnje! Da bi stali na put bahatim lopovima, među kojima ima privrednika, tajkuna, vlasnika velikih zgrada i vila, pekara, fabrika, bogatih estradnih zvezda... EPS je početkom godine oformio posebnu stručnu službu koja će pooštriti kontrolu potrošnje struje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Za sedam meseci otkriveno kradljivaca kao u celoj prošloj godini

VIŠE UHVAĆENIH

- Prošle godine smo imali oko 6.500 krađa, a za sedam meseci ove godine već imamo isto toliko otkrivenih slučajeva neovlašćene potrošnje. Ako ovako nastavimo, verujem da ćemo značajno smanjiti krađu struje - kaže za Srpski telegraf Nenad Dilberović, direktor Sektora za unutrašnju kontrolu pri EPS i dodaje da je već sada jasno da će šteta ove godine zbog krađe biti još veća, ali i da se novi način kontrole pokazao kao veoma uspešan.

6.500 krivičnih prijava podneto

On ističe da su dobri rezultati postignuti zahvaljujući osnivanju novog odeljenja pri Sektoru za podršku garantovanom snabdevanju jer je u rešavanje ovog ozbiljnog problema angažovan mnogo veći broj ljudi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Samo nova služba otkrila 1.050 krađa, koje su nanele štetu od oko 161 milion dinara

- Drastično je povećana kontrola i postignuti su odlični rezultati. Samo ova služba otkrila je do kraja jula ove godine 1.050 krađa struje, koje su nanele štetu oko 161 milion dinara. Usmerili smo se pre svega na veće kupce, fabrike, ali i fizička lica, a samim tim će i obračun neovlašćene potrošnje biti veći. Krađa struje je uzela maha u Srbiji, i to je ozbiljan problem ne samo za EPS već zbog njega trpe i građani jer, kada se neko nelegalno prikači na trafo-stanicu, trpe svi ostali. Zbog krađe električne energije, takođe gubimo i ogromna sredstva koja možemo da uložimo za održavanje mreže, poboljšanje napona - objašnjava Dilberović uz napomenu da najveće gubitke zbog krađe struje EPS beleži na jugu Srbije.

8,5 miliona evra je vrednost prošlogodišnje ukradene struje, i to koja je otkrivena

 

BIĆE BOLJA NAPLATA

Uključivanje nove jedinice u lov na kradljivce i pojačana kontrola, prema njegovim rečima, trebalo bi da doprinesu i većoj naplati jer je reč o većim potrošačima.

60 miliona evra godišnje se ukrade struje

300 kradljivaca poslednjih godina je završilo u zatvoru

U novoosnovanoj službi, kako je potvrđeno, nalaze se stručna lica elektro-struke koja se bave kontrolom na terenu, ali su zaduženi i da koordiniraju rad drugih organizacionih celina u okviru EPS koji imaju dodirnih tačaka sa ovom temom, prate njihov rad, kontrolišu i nadgledaju ono što je urađeno ili nije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading