GUVERNERKA IZRIČITA: Banke moraju da kažu - Vaš kredit će koštati toliko i toliko

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

30.07.2018

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"NBS radi na tome da način izražavanja i obračunavanja troška kredita mora da bude jasan klijentu u trenutku uzimanja kredita kako bi se sprečile manipulacije", kaže guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Jorgovanka Tabaković

- Na tome radimo. Banke su uvek korak ispred nas, ali ćemo se potruditi da uhvatimo korak s njima i zaustavimo tu praksu da se po onoj analogiji iz trgovine čokolada "milka" od 200 grama smanji na 180 gr i prodaje po istoj ceni, računajući da nećete videti da tu ima 180 grama - rekla je guvernerka.

Banke, napominje, moraju da kažu klijentu "Vaš kredit će koštati toliko i toliko". 

- Mislim da tu analogiju zaustavljamo, jer nije cilj da neko nekoga vara, već da budete dovoljno informisani i da kada uđete u kredit budete dovoljno informisani o tome šta vas sutra čeka. To je ta predvidivost i izvesnost o kojom govorimo - istakla je guvernerka i dodala:

Ako je bankarsko poslovanje zasnovano na poverenju i na poštovanju klijenata, onda je ta vrsta jednokratnog varanja dugoročno gubitak za banku.

Povodom predstojećeg stupanja na snagu izmenjenog Zakona o platnim uslugama, Tabakovićev kaže da je NBS dužna da bankama saopšti pravila kako bi se one pripremile za njihovu primenu, i da je reč o listi od 10 do 20 reprezentativnih usluga koje će banke morati da objavljuju, kao i koje cene na njih nude kako bi građani mogli da se opredele između banaka u toj konkurenciji. 

NBS je, kako ističe, donela kvalitetnu promenu, a to je da sada građani znaju šta banke planiraju da poskupe kao uslugu. 

- Došli smo do toga da moramo da uvedemo spisak proizvoda koje banke nude i da se ne koriste nikakvim kreativnim jezičkim tumačenjima uvodeći nove prozivode i nazivajući neke usluge drugačije da bi mogli da ih naplaćuju - izjavila je Tabakovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
djordje1953

30.07.2018 17:53

ne izmisljajte rupu na saksiji banka ima prava samo da naplati kamatu a banka nek sama izracuna svoje troskove I nek ih ugradi u kamatu stranka samo uporedi kamate koje banke naplacuju I izabere onu koja mu naj vise odgovara sve ostalo je lov u mutnom gde banke varaju korisnike kredita

Legalna hajdučija

30.07.2018 18:21

Uzeo sam kredit po povoljnoj ,na akciji, kamatnoj stopi (7,4%) a kada je trebala prva rata da se plati ŠOK (priznajem nisam čitao detaljno ugovor) 0,35% od visine kredita troškovi administriranja (plus 210 RSD fiksnih mesečno) što iznosi nešto manje od 30% iznosa kredita.Kamata takođe oko 30%.Znači snizili kamatu a povećali troškove i ja nasamaren da ne kažem prevaren..Sada kada je prošla akcija promenjeni uslovi povećana kamata a smanjeni troškovi.