OD DRŽAVE I EU 650 MILIONA EVRA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Autor:

Vesti

06.07.2018

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaći poljoprivrednici ove godine mogu da računaju na snažnu podršku države, ali i Evropske unije, iz čijih će IPARD fondova prvi put moći da povlače novac.

RepublikaFoto: Tanjug
Za novac iz fondova mogu da konkurišu svi poljoprivredni proizvođači

Iznos direktnih državnih subvencija ove godine dostigao je čak 29 milijardi dinara (oko 250 miliona evra), dok su u 2018. i sredstva po gazdinstvu povećana na 1,5 miliona dinara, u odnosu na prošlogodišnja 1,2 miliona. Istovremeno, srpski poljoprivrednici u naredne tri godine na raspolaganju će imati 400 miliona evra bespovratne pomoći od EU (samo u pravoj tranši 175).

NAJPRE ANALIZA

Imajući u vidu visinu podsticaja, i te kako je, na primer, isplativo baviti se uzgojem krmača, gde se za svaku dobija 10.000 dinara. Tu su i koze i jarci, za koje država daje po 7.000 dinara, dok su podsticaji za mlečne krave i tovne bikove čak po 25.000 dinara. Takođe, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da, posle osam godina priče o IPARD fondovima, Srbija danas ima i prve konkretne ugovore. On je za Srpski telegraf istakao i da se svake godine povećava nivo sredstava koje država izdvaja za subvencionisanje, što za nabavku opreme i mehanizacije, što za subvencionisanje kredita.

RepublikaFoto: Tanug/D. GOLL
Branislav Nedimović: Posle osam godina priče o IPARD fondovima EU, Srbija ima prve ugovore

- Pre osam-devet godina iznos tih sredstava bio je oko 16-17 milijardi dinara, dok je sada iznos tih direktnih subvencija čak 29 milijardi - naglasio je Nedimović.

Nedimović: Posle osam godina priče o IPARD fondovima EU, Srbija ima prve ugovor

 

Kako su za Srpski telegraf naveli u Ministarstvu poljoprivrede, sredstva će, pored direktnih plaćanja (po površini biljne proizvodnje, odnosno po grlu stoke) biti usmerena u razvojne potencijale naše poljoprivredne proizvodnje i prerade, i to u mere koje su se nakon analiza ispostavile kao delotvorne ili neophodne - podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada, nabavka kvalitetnih priplodnih grla, investicije u sektoru vinogradarstva i vinarstva...

Za šta dobijate najveće podsticaje

1. Kvalitetne priplodne mlečne krave, tovne krave i bikove - 25.000 dinara
2. Krmače i neraste - 10.000 dinara
3. Krave za uzgoj teladi za tov - 10.000 dinara
4. Ovce i ovnove, koze i jarce - 7.000 dinara
5. Priplodne matice ribe šarana i pastrmke - 500 i 300 dinara
* iznosi za jednu životinju
RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

RAZLIČITE NAMENE

Ove godine, inače, opredeljeno je ukupno 17,04 milijarde dinara za direktna plaćanja, od čega je za premije za mleko opredeljeno tri milijarde, za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju 7,87 milijardi, a za regres za troškove skladištenja u javnim skladištima 500.000 dinara. Takođe, premija za mleko ostaje sedam dinara po litru. Ostaje ista i visina podsticaja za kvalitetne priplodne mlečne krave, tovne krave i bikove (25.000 dinara)... Za ove mere izdvojeno je 4,34 milijarde dinara.

Što se tiče kreditne podrške Ministarstva poljoprivrede, ona je namenjena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, i to porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima, preduzećima (mikro i malim) i zadrugama. Maksimalan iznos novca tokom godine za porodična poljoprivredna gazdinstva i preduzetnike je do šest miliona dinara, a za preduzeća i zadruge 18 miliona dinara.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading