LOŠE VESTI ZA MALINARE: Hladnjače u Prijepolju obustavile otkup!

Autor: blic.rs

Vesti

19.06.2018

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko hladnjača i otkupljivača u Prijepolju i okolini juče i danas je obustavilo otkup malina uz obrazloženje da su kapaciteti popunjeni i da je kvalitet ovog voća loš.

RepublikaFoto: Tanjug/Č. PETARIĆ
Malinari nakon protesta u velikim problemima

Slična situacija desila se u još nekoliko gradova, tvrde malinari, koji tvrde da je "prava istina nedostatak ambalaže za branje", jer hladnjačari nisu obezbedili dovoljan broj gajbica.

- Tužićemo sve one hladnjačare koji ovo rade zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza. Čista je laž da je kvalitet malina loš, nego oni nisu obezbedili dovoljne količe gajbica i sada obustavljaju otkup. Strašno, šta će ljudi da rade sa malinama? Tražićemo milionske odštete zbog ovakvog nepoštovanja - rekao je Boban Purić, predsednik UO udruženja Limska dolina iz Prijepolja.

U prijepoljskoj opštini cena maline poslednjih dana je sa 120 pala na 100, potom na 80 dinara, da bi pojedine hladnjače potpuno prestale sa otkupom. Na jugu Srbije od prošlog vikenda malina sa plaća 50-60 dinara, a malinari na društvenim mrežema prenose kako su kolege iz BiH počele da uništavaju robu, upravo zbog niske cene.

 

 

Zbog niske cene i sve lošije situacije u otkupu najavljeni su protesti za 22. jun u svim gradovima u Srbiji, kažu malinari. Blokade puteva neće biti, nego mirne protestne vožnjom kroz naselja.

- Sprovešćemo mirne proteste vožnjom kroz grad bez blokada puteva, iako je to bila ideja pojedinih proizvođača. Ako država ništa ne učini da razbije kartele otkupljivača, vlasnika hladnjača, odlučićemo šta nam je dalje činiti - dodaje predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović.

On je pozvao Aleksandra Vučića da se uključi u rešavanje ovog problema jer će, po njegovim rečima, svi malinari postati socijalni slučajevi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading