MEĐUNARODNI SAJAM U PRIŠTINI: Privreda ne poznaje barijere

Autor: Tanjug

Vesti

18.04.2018

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privrednici iz Srbiji, koji nastupaju na Međunarodnom sajmu privrede u Prištini, kažu da ekonomija treba da ide ispred politike, da privredna saradnja može da prevaziđe sve barijere, kao i da u tome očekuju pomoć od političara.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Predsednik PKS Marko Ćadež (levo) i ambasador SAD u Prištini Greg Delavi (desno) obilaze sajam

U organizaciji Privredne komore Srbije više od 150 srpskih privrednika iz 70 kompanija prvi put je danas nastupilo na Međunarodnom sajmu privrede u Prištini, koji će trajati do 21. aprila.

Povećanje poslovanja

Oni su rekli Tanjugu da žele da posluju na kosovskom tržištu ili da prošire poslovanje i povećaju prodaju.


Željko Stašević iz kraljevačke firme Amiga je rekao da prvi put učestvuju na nekom sajmu u Prištini.

- Ovde smo započeli saradnju sa kompanijom sa Kosova i cilj nam je da proširimo poznanstva sa kosovskim firmana i vidimo da li ima prostora da povećamo svoje prisustvo na tržištu. Nadamo se da će to biti rezultat ovog sajma - naveo je on.

Amiga se bavi proizvodnjom stubova za javnu rasvetu, stubova za telekomunikacije i dalekovode, tramvajske i trolejbuske stubove, čeličnih konstrukcija za proizvodne i sportske hale.

- Zainteresovani smo za saradnju sa kompanijama sa Kosova. Nadamo se će država i Privredna komora Srbije obezbediti da zaista ekonomija ide ispred politike i da nećemo imati bilo kakvih prepreka za saradnju - naglasio je Stašević.

Menadžer prodaje u kompaniji Tigar Miša Tošić je rekao da je lično prvi put na sajmu, iako imaju dugogodišnje iskustvo prodaje na kosovskom tržištu.


Kako kaže, kupci su pre rata na KiM bili uglavnom Albanci i Tigar je tada imao oko 20 objekata i predstavništvo u Prištini.

- Posle nije bilo, pa smo zatvarali jedno po jedno. Sada imamo dva do tri kupca godišnje, koji imaju određene nabavke. Imamo želju da proširimo naše aktivnosti ovde - ističe Tošić.

Navodi da su pronašli novog partnera Izi step iz Kosovske Mitrovice, koji je u mešovitom sastavu - Albanci i Srbiji, koji će obezbediti još bolje poslovanje na tom prostoru.

Prema njegovim rečima, uglavnom se na KiM traži obuća i tigrov lepak, lopte i Tigar pokušava da proširir prodaju i na specijalizovane proizvode, na primer sertifikovani program obuće - vatrogasnu čizmu, lovačke čizme, ribolovačke, rudarske i druge čizme.

Potencijalni kupci

Dragiša Riznić, šef proizvodnje u Tehnoopremi iz Kraljeva, rekao je da se ta firma bavi preradom drveta i proizvodnjom nameštaja i izradom ploča, kao i pravljenjem peleta i da do sada nisu imali iskustva na KiM, kao i da su zato došli na sajam u Prištini.

- Tražimo potencijalne kupce za pelet i druge proizvode. Tražimo i distributera, najviše nas interesuje da nađemo generalnog zastupnika - dodao je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading