Ako opštine nemaju dovoljno novca za projekte DRŽAVA ĆE DA "USKOČI"!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

14.04.2018

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

IZ 120 lokalnih samouprava širom Srbije prijavljen je čak 171 projekat za finansijsku podršku koja dolazi iz kase Fonda za lokalne samouprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS).

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Cilj ovog programa je da se pomogne opštinama u poslovima koji su njihova izvorna nadležnost, ali za koje nemaju dovoljno novca.

Novac će ove godine dobiti 59 opština i gradova, kaže ministar Branko Ružić.

- Fond za lokalne samouprave smo ove godine uvećali 32 puta, tako da je 320 miliona dinara značajna podrška opštinama za sređivanje infrastrukture, povećanje efikasnosti samih uprava i bolje pružanje usluga građanima, ali i organizaciji kulturnih sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za ove sredine - rekao je ministar.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Branko Ružić

Iz Fonda za lokalne samouprave biće finansirana realizacija tri vrste projekata, pa će 33 lokalne samouprave dobiti više od 262 miliona dinara za infrastrukturne radove na vrtićima, školama, objektima kulture, sporta i javne uprave, komunalnoj infrastrukturi, parkovima i rasveti.

Za 18 opština i gradova obezbeđeno je više od 48 miliona dinara za nabavku savremenih informacionih tehnologija koje će omogućiti uvođenje e-uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi, dok će sa više od 10 miliona dinara biti podržano osam lokalnih samouprava u organizaciji kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija.

Opština Bela Palanka će novac uložiti u realizaciju projekta za uvođenje servisa građana “Sistem 48 sati” u opštinskoj upravi.

- Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za rad lokalne samouprave i opštinskog uslužnog centra, jer je direktno usmeren na poboljšanje tehničkih i radnih uslova u opštini i efikasnije pružanje usluga građanima - kaže Goran Miljković, predsednik Opštine Bela Palanka. - S njim će se lakše i brže rešavati prvenstveno problemi iz domena komunalnih preduzeća. On će omogućiti građanima da probleme, pitanja i zahteve proslede mejlom i popunjavanjem onlajn formulara. Svako će u roku od 48 sati dobiti odgovor o statusu rešavanja njegovog zahteva, a servis će biti dostupan 24 sata dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading