LJAJIĆ U MOSTARU: Nema ekonomskog rasta bez povećanja izvoza

Autor: Tanjug

Vesti

09.04.2018

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio večaras u Mostaru da Srbija treba da poveća robnu razmenu sa BiH, kao i da povećanje izvoza može da ubrza privredni rast naše zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug
Rasim Ljajić

- Sa BiH imamo robnu razmenu na nivou od 1,7 milijardi evra godišnje, naš izvoz je bio (prošle godine) oko 1,2 milijarde - rekao je Ljajić Tanjugu dodajući da je BiH za našu zemlju jedno do treće izvozno tržište.

Kako je rekao, Srbija učestvuje kao zemlja partner na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, od 10. do 14. aprila, kako bi otvorila nova tržišta za naše privrednike.

- Ovde smo da bi otvorili nova tržišta za naše privrednika i da oni naprave nekoliko novih ugovora i pronađu partnere u Mostaru. Siguran sam da je to najbolji način za oporavak naše ekonomije. Nema ekonomskog rasta bez povećanja izvoza, ali da biste povećali izvoz morate, osim toga što treba da imate kvalitetan proizvod, da obezbedite i nova tržišta - rekao je Ljajić na prijemu u organizaiciji Privredne komore Srbije.

Ljajić ističe da su svako novo tržište i svaki novi partner šansa više za naše privrednike da budu konkurentniji.

Prema njegovim rečima, Srbija iz BiH uglavnom uvozi poluproizvode i sirovine, a plasira u BiH veliki deo proizvoda uključujući i žitarice, voće i povrće i druge artikle.

- Ne postoji neki poseban sektor na koji treba staviti fokus, sve zavisi kakve su mogućnosti i komplementarnost naših privreda. Privrednici najbolje nalaze puteve za povećanje trgovinske saradnje. Prošlo je vreme kada su države različitim ugovorima kontrolisale određenu vrstu roba i proizvoda, to je vreme za nama, posao države je da stvori politički ambijent i poslovnu klimu i da ima dobre ugovore - istakao je ministar.

Ljajić ističe i da Srbija sa BiH ima ugovor o slobodnoj trgovini u okviru CEFT-a sporazuma i da je država sa svoje strane uradila dobar deo posla i da je sada na privrednicima da pronađu puteve za povećanje izvoza.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao Tanjugu da očekuje nastavak rasta spoljne trgovine sa BiH i naglasio da u toj razmeni poljoprivreda učestvuje sa nešto više od od 400 miliona evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading