NEDIMOVIĆ: Indijska kompanija će otvoriti 800 radnih mesta u IMT-u

Autor: Tanjug

Vesti

03.04.2018

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će indijska kompanija "Tafe" koja je kupila Industriju mašina i traktora (IMT) otvoriti 800 radnih mesta i proizvoditi 5.000 traktora godišnje.

RepublikaFoto: Tanug/D. GOLL
Branislav Nedimović

- Na osnovu pisma o namerama indijska kompanija "Tafe" želi da otvori 800 radnih mesta, 5.000 traktora godišnje - rekao je on za RTS i dodao da ima prostora i za zapošljavanje više ljudi.

On je naveo da je u novembru u Indiji razgovarao sa tri kompanije koje su u prvih 10 svetskih proizvođača traktora, a da je tome prethodio i sastanak presednika Aleksandra Vučića i indijskog premijera Narendre Modija.

Nije prodata lokacija na Novom Beogradu

- Imali smo javni poziv, licitacija je bila juče, prodat je brend, intelektualna svojina, lokacija u Jarovcu kod Sečnja, gde je nekad bila fabrika za proizvodnju prikolica za traktore. Tako da priče koje čujem po medijima i društvenim mrežama, kako je prodata lokacija na Novom Beogradu, nije prodata, ona ostaje u stečajnoj masi i biće posebna procedura za nju i građani treba da budu bezbrižni - rekao je Nedimović.

U ovom trenutku ideja je da se obnovi proizvodnju traktora IMT, kaže ministar poljoprivrede.

- Ono što je dobro jeste da "Tafe" ima istu platformu koji je imao IMT, to je platforma Fergusona, mislim da smo na dobrom putu - istakao je Nedimović.

"Tafe" je najvio ambiciozan plan, da će kooperante tražiti u Srbiji, ali i izlazak na druga tržišta.

Olakšica za zemljoradnike

Zemljoradnici, prema njegovim rečima, mogu da očekuju jeftiniju nabavku traktora.

- To su traktori od 25 do 75 konjskih snaga koji su jeftiniji, prijemčiviji za naše ljude, a doći će i do razvijanja servisnih centara. Potrebno nam je da obnovimo čitavu mehanizaciju - rekao je Nedimović.

On je za sutra najavio sastanak sa predstavnicima "Tafea" i dodao da sledeće nedelje u Jarkovac kod Sečnja dolaze indijski inženjeri.

- Ono što je važno i suština priče je potražnja za traktorima na prostoru čitave jugoistočne Evrope ali i na tržišta koje je Srbija otovrila, Rusije, Turske, dakle, mnogo je zemalja u igri koji potražuju ovu vrstu robe - rekao je Nedimović.

Nova fabrika u Šidu

- Sutra imamo potpisivanje ugovora za jednu novu fabriku u Šidu, gde nije bilo ni jedne investicije, revitalizujemo stare simbole, to je klanica koja će biti namenjena za izvoz goveđeg mesa prema Turskoj. To nam omogućava sporazum sa Turskom - ispričao je Nedimović.

Prošle godine, istakao je, od Ministarstva poljoprivrede iz državnog budžeta stiglo je 2.300 zahteva za kupovinu traktora.

- Radimo da što pre potrošimo taj novac iz IPARD fondova, za mehanizacije i traktore imamo puno poziva, skoro 500 aplikacija - rekao je Nedimnović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading