AP VOJVODINA: Usvojen rebalans budžeta

Autor: Tanjug

Vesti

29.03.2018

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokrajinski poslanici su nakon višesatne rasprave danas usvojili predlog rebalansa pokrajinskog budžeta za ovu godinu, koji je predložila Vlada AP Vojvodine, a predviđa nova investiciona ulaganja od 1,6 milijardi dinara u zdravstvo i vodoprivredu, pa će se tako u pokrajinskaoj "kasi" za tekuću godini naći više od 70 milijardi dinara.

RepublikaFoto: www.skupstinavojvodine.gov.rs
Foto: Ilustracija

Odlukom većine pokrajinskih poslanika, milijarda dinara će biti uložena za najhitnije potrebe zdravstvenih ustanova čiji je osnivač AP Vojvodina, što podrazumeva nabavku savremene medicinske opreme, kao što su magnetna rezonanca, CT uređaji, angio-sale za neurološke bolesti, mamografi i druga oprema.

Preostalih 600 miliona dinara uputiće se za čišćenje vodotoka Velikog bačkog kanala i na podizanje odbrambenih nasipa uz Savu i Dunav na više lokacija u Vojvodini.

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović naveo je da se novo zaduživanje traži jer je Pokrajinska vlada uspela da otplati deo nasleđenog duga.


- Dug koji smo zatekli 2016. godine uspeli smo da značajno smanjimo, pre svega jer smo uspeli da u procesu refinansiranja smanjimo kamate, otplatimo deo duga, i veliki deo glavnice, a i u odnosu relativnog udela duga u odnosu na ukupan budžet, mi imamo prostora da se zadužimo jer smo imali budžet od 63 milijarde na početku 2016. godine, a sada imamo budžet od 70 milijardi. I u apsolutnom i u relativnom obimo, mi smo potpuno relaksirani, a finansije vodimo veoma pažljivo sa velikim investicijama - objasnio je Mirović.
RepublikaFoto: youtube.com/Pokrajinska vlada
Smanjili dug: Igor Mirović

Predstavnici vojvođanske opozicije zamerali su vladajućoj većini što samo tri meseca od usvajanja budžeta sada želi rebalans i nova zaduživanja, uz opasku da su sredstva za zdravstvo i vodoprivredu mogla da se izdvoje i iz tekućih finansija, te neutrošenog budžeta iz prošle godine.


Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" u pokrajinskom parlamentu Milenko Jovanov, odbacio je takve navode opozicije rekavši da je novo usklađivanje budžeta zapravo potreba za investicionim ulaganjima.

- Zdravstveni sistem u Vojvodini je zatečen u veoma lošem stanju. Imamo velike probleme sa medicinskom aparaturom i daleko smo od minimalnih uslova i principa u kojima bi trebalo da funkcioniše zdravstvo u 21. veku. Milijarda dinara ide za nabavku nove opreme i naša ideja je da se ono što se već radi, a to je ulaganje u zdravstvo, podigne na još viši nivo - kazao je Jovanov u Skupštini Vojvodine.

Potpisivanje ugovora o kreditiranju, Vlada AP Vojvodine očekuje do 31. maja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading