LJAJIĆ PRELOMIO: Sutra uvodimo kontramere Makedoniji!

Autor: Tanjug

Vesti

06.03.2018

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da će Srbija od sutra da uvede kontramere makedonskim uvoznicima zbog spora oko brašna.

Foto: Tanjug
Rasim Ljajić

- Ne možemo više da čekamo. Osim kupovine vremena, sa njihove strane nismo videli nikakvu spremnost za rešavanje problema - rekao je Ljajić za list "Danas".

Prvi put ove, ali već 13. put u poslednjih sedam godina, Srbija i Makedonija su u sporu zbog brašna, rekao je ministar, navodeći da na mesečnom nivou zbog toga, kako su mu rekli izvoznici, Srbija gubi 200.000 evra.

- Makedonske vlasti uvele su pre dve nedelje mere i otežale izvoz brašna iz Srbije, zbog čega srpski proizvođači i izvoznici brašna traže od Vlade Srbije da što pre reaguje kontramerama - rekao je Ljajić.

- Iako je Vlada Srbije pokušavala da ovo pitanje ipak reši razgovorima, izgleda da je sada i tome došao kraj - kazao je ministar.

Kako je naveo, vlasti u Makedoniji su pre dve nedelje odlučile da brašno iz Srbije ubuduće šalje u Makedoniju bez makedonskih markica, koje se dobijaju tek nakon fitosanitarnog pregleda, što kako kažu izvoznici, u praksi može da potraje i ceo mesec.

Ministar navodi da je argument za tu meru makedonske strane taj da hoće time da spreče šverc, jer se deo brašna nakon uvoza direktno distribuirao malim pekarama, što oni nisu mogli da iskontrolišu.

Drugi razlog je, pojašnjava Ljajić, što tvrde da deo brašna sa markicama nalepljenim u Srbiji završava na Kosovu, što takođe ne mogu da kontrolišu.

Ljajić je rekao da je Makedoncima predloženo da "mi kontrolišemo markice ovde, oni tamo, i da naše inspekcije sarađuju i razmenjuju informacije", što nije prihvaćeno, a izostao je i adekvatan kontrapredlog.

Zbog toga će Vlada Srbije od sutra da krene sa kontramerama prema makedonskim uvoznicima, rekao je Ljajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading