DA LI JE OVO REALNO?! Greju se na drva, a plaćaju centralno jer su im TOPLI ZIDOVI KOMŠIJA!

Autor: blic.rs

Vesti

22.02.2018

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladni radijatori i isključen sistem daljinskog grejanja, a računi i dalje stižu svakog meseca. Naime, ovo "neprijatno iznenađenje" koje je začudilo i porodicu Milivojević iz Negotina, propisano je zakonom.

RepublikaFoto: youtube.com/Beogradska hronika Jutarnji program
Maša Milivojević

Ukoliko se odlučite da se isključite sa centralnog grejanja, znajte - svakako ćete morati da plaćate fiksni deo oko dve hiljade dinara mesečno, iliti trećinu ove usluge, a novi projekat po kome biste definitivno bili skinuti sa mreže toplana može vas koštati i do nekoliko hiljada evra.

Kako je porodica Milivojević iz Negotina ispričala za Jutarnji program RTS-a, oni žive na poslednjem spratu stambene zgrade i isključili su se sa sistema daljinskog grejanja i odlučili da se greju na drva. Kako kažu, cevi ne prolaze kroz njihov stan, a rečeno im je da i dalje moraju da plaćaju račune za struju.

- Piše lepo račun za grejanje, ja nikakvo grejanje dalje u stanu nemam. U mom stanu nema ni trunke centralnog grejanja, nema ni vertikale zato što sam na poslednjem spratu - rekla je Maša Milivojević za RTS.

Milivojevićima je u opštini pojašnjeno da plaćaju fiksni deo troškova koji obuhvata "materijal, uslugu i radnu snagu".

- Ja i dalje sebe ovde ne pronalazim, jer i nakon isključenja nikakav materijal, uslugu, radnu snagu oni meni ne pružaju - prokomentarisala je Maša Milivojević za RTS.

Ipak, za to postoji objašnjenje. Dejan Stojanović, član Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije, objašnjava da je razlog ovih troškova to što je u pitanju kolektivno stanovanje i privatne instalacije.

- Instalacije u zgradi su zajedničke i projektovane su kao jedan sistem. Takođe, za sve izmene i promene po zakonu o stanovanju i održavanju zgrade potrebna je saglasnost dve trećine ili svih stanara koji u toj zgradi žive - kaže Dejan Stojanović.

Isključivanje sa daljinskog grejanja

košta više hiljada evra

Kako dodaje, ukoliko stanar želi da se uradi novi projekat sa isključenjem u svom stanu, on i snosi sve troškove.

Primera radi, ukoliko zgrada ima oko 1.000 metara kvadratnih, a kvadrat se naplaćuje jedan evro, uz obilazak komisije i pribavljanje uslova za rad, tehnička ekipa, takse za isključivanje i majstori koji isključuju, stanara koji želi da se potpuno isključi sa daljinskog grejanja to može koštati nekoliko hiljada evra.

- Ljudi koji se isključe sa električne energije plaćaju pristup sistemu i energiju. Naime, i tada imate određenu količinu energije koja prelazi iz susednih stanova. U Pravilniku o uslovima za podnošenje i rešavanje zahteva krajnjeg kupca za obustavu isporuke toplotne energije toplana to glasi ovako - zahtev za isključenje podnosi se van grejne sezone uz dokumenta o prostoru i potpis Skupštine stambene zajednice, dokaz o postojanju tehničke mogućnosti za Obustavu toplotne energije vlasnik stana snosi troškove svih radova i materijala, a nakon isključenja ostaje taj fiksni deo koji se odnosi na energiju koji je oko 30-35 odsto računa - dodaje Stojanović.

Isto i za stanove i lokale

Sa ovakvim "udarom" na kućni budžet, koji je ipak propisan elaboratom o isključenju sa sistema, susreli su se i Subotičani u jednoj privatnoj apoteci.

Naime, korisnici centralnog grejanja koji žele da se odjave sa sistema moraju da potpišu eleborat, a time stavljaju i "pečat" na stručnu procenu po kojoj deo toplotne energije iz susednih stanova i dalje greje njihovu stambenu ili radnu površinu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Zbog velikih računa u leto 2016. godine, u privatnoj apoteci u Subotici, doneli su odluku da otkažu "Toplani" uslugu i pređu na grejanje na struju. Sve do početka grejne sezone su mislili da su zauvek oslobođeni računa, međutim, u oktobru su dobili račun od oko 550 dinara, u novembru oko 980, a u januaru prošle godine oko 1.400 dinara. Za iste iznose njihovim komšijama su umanjeni računi, jer je toplota iz njihovih objekata grejala zidove apoteke.

Ovaj slučaj je samo jedan od desetine istih u poslednje tri godine, jer u svakoj stambenoj zgradi u proseku postoji barem jedan stanar koji je odjavio grejanje. Ranije, građani koji su odjavili grejanje nisu više dobijali račune u toku grejne sezone, ali po novim propisima ih dobijaju već nekoliko grejnih sezona.

Ministarstvo energetike: Postoje izuzeci u plaćanju fiksnog dela

U Ministarstvu energetike objasnili su za RTS i da postoje izuzeciu plaćanju fiksnog dela, ukoliko vertikale ne prolaze kroz stanove isključenih stanara i ukoliko oni zaista ne dobijaju nimalo toplote. Da li deo toplotne energije zaista stiže do građana prikazuje se u elaboratu.

-  Nema univerzalnog odgovora. Sve zavisi od tog projekta, kako je zgrada projektovana, a kako su projektovane termo tehničke instalacije u zgradi i kako taj elaborat o isključenju predviđa da dalje te zajednoičke instalacije funkcionišu. Ako i dalje prolazre kroz te stanove, brez obzira što je to poslednji stan, onda je to pitanje apsolutno neopravdano. Ako ne prolaze ili ako se tim projektom predvidi da ne prolazi i onda se tako posle taj projekat i realizuje onda je pitanje apsolutno na mestu – rekao je Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading