SRBIJA na najvećem svetskom sajmu ORGANSKIH PROIZVODA!

Autor:

Vesti

16.02.2018

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sredu, 14. februara, tvoren je jubilarni, 25. sajam po redu, vodeći svetski sajam organske proizvodnje "BioFach", koji se odrzava u Nirnbergu, Nemačka. Uporedo sa "BioFachom", održava se i sajam prirodne kozmetike, aromaterapije, lične i kućne higijene "Vivaness". Zajedno zauzimaju površinu od 91.600 m2 - površinu veću od 9 fudbalskih stadiona.

RepublikaFoto: NürnbergMesse
Sajam organske proizvodnje u Nemačkoj

3.218 izlagača iz 93 zemlje, izlazu ove godine žitarice, sveže i sušeno voće i povrće naših i egzotičnih meridijana, njihove prerađevine - od najfinije italijanske paste i stotina vrsta sosova, do ekskluzivnih  organskih vina za svaciji džep i prirodno ceđenih, bezalkoholnih pića, do nestvarnih sladila dobijenih ekstrakcijom bilja iz najudaljenijih krajeva plave planete, stotine vrsta meda, čokolada, kolača, bonbona, sladoleda i drugih delikatesa.

Ekološka odeća od skupocene svile, pamuka, lana, vune i konoplje dobijenih u proizvodnji u kojoj se ne koriste insekticidi, fungicidi i herbicidi, da, sve to i mnogo više može se videti i probati na ovogodišnjem BioFachu.

Srbiju predstavlja čak 9 proizvođača - interesovanje OGROMNO

Jedan od najvećih srpskih proizvođača organske hrane nam je u poverenju rekao: "Dogovorili smo se inostranim partnerom da krenemo sa probnim količinama. Kada nam je saopštio, pomalo stidljivo, kolike su te "probne" količine, shvatili smo da je to vise od 60% nase ukupne godisnje proizvodnje. 


Vrhunska kozmetika, izrađena od 100% čistih, prirodnih sastojaka, dobijenih ekoloskom proizvodnjom etarskih ulja, lekovitih biljaka, prirodnih minerala i pčelinjih proizvoda, može se videti i testirati na ovogodišnjem "Vivanessu", koji se tradicionalno odrzava u grandioznoj hali 7A, velelepnog zdanja Nirnbeskog sajma. Zanimanje lepseg pola i vodecih svetskih medija za ovaj deo sajma, je gotovo nepojmiljivo!

Više od 50.000 posetilaca iz čitavog sveta, posetiće ovogodisnji BioFach i Vivaness.

Organska proizvodnja je danas prisutna u 178 zemalja sveta, na vise od 57,8 miliona hektara. Samo u Evropi, organsku hranu proizvodi vise od 295.000 proizvođača na vise od 12 miliona hektara, čak 62.000 firmi prerađuje primarne organske sirovine. Organska proizvodnja, neprekidno se razvija i jedan je od najbrže rastućih segmenata svetske ekonomije.

Prošle godine u svetu je prodato je organskih proizvoda u vise od 90 milijardi dolara.

Mogućnosti za proizvodnju organske hrane, poluproizvoda i finalnih proizvoda u Srbiji su takođe, velike, tim vise što zemlje u okruženju, npr. Hrvatska ima 4 puta veću proizvodnju od Srbije, Mađarska 7 puta, a Bugarska cak 10 puta veću.

Glad za organskim proizvodima je mnogo veća od ponude. To je jedan od razloga, kako nam reče kolega Petar Atanasov, generalni direktor bugarske firme iz čuvene Doline ruža, koja proizvodi etarska ulja Rose Damascene, učinilo je da se u poslednjih pet godina cena etarskog ulja ruže udvostruči - sa ranijih 5.000 Evra po litri, na cak 11.000 Evra!

A kada se nađe na tržištu u maloprodaji, 1 litar ovog božanstvenog ulja u malom pakovanju od po 1 ml, dosiže cenu od neverovatnih 63.000 Evra za litar!

Srbijo, probudi se!
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading