PANIKA U "GORENJU": Radnici strepe da će ostati na ulici!

Autor:

Vesti

07.02.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fabrike Gorenje u Staroj Pazovi i Zaječaru mogle bi da budu prodate, zbog čega oko 600 radnika zaposlenih u ovoj kompaniji strahuje da će ostati bez posla.

RepublikaFoto: Tanjug/V. LUKIĆ
Fabrika Gorenje

Naime, slovenačka kompanija donela je novi strateški plan, prema kojem ima za cilj da se fokusira isključivo na osnovne delatnosti, odnosno proizvodnju kućnih aparata. Time je dovela u pitanje opstanak fabrika koje se bave takozvanom ostalom delatnošću - grejnim sistemima, proizvodnjom kuhinjskog nameštaja, keramikom, ekologijom, trgovinom i industrijskim uslugama.

STRAH OD ULICE

Iz kompanije "Gorenje" za Srpski telegraf navode da je fokusiranje na osnovnu delatnost kompanije jedna od ključnih strateških smernica "Gorenje grupe", zbog čega će ove godine započeti postupak prodaje fabrike u Staroj Pazovi.

RepublikaFoto: Tanjug/V. LUKIĆ

- U skladu sa takvim strateškim usmerenjem stalno smo u potrazi za novim mogućnostima postupne prodaje delatnosti i društava iz oblasti ostalih delatnosti, kao i mogućnostima prodaje nepotrebne poslovne imovine. Ove godine ćemo početi sa postupkom postupne prodaje delatnosti grejača vode Gorenje Tiki, a počeli smo i sa programom intenzivirane prodaje i monetizacije nekretnina - objašnjavaju oni.

2.300 radnika zapošljava "Gorenje" u Srbiji

400 Stara Pazova

400 Zaječar

1.500 Valjevo

Zbog ove odluke oko 400 radnika zaposlenih u Fabrici Gorenje Tiki iz Stare Pazove, koji proizvode samo bojlere, što ne spada u osnovnu delatnost, strepi da će ostati na ulici.

- Pričaju da nema razloga za strah, ali gde ima dima, ima i vatre. Čim oni spominju bilo kakvu prodaju, to je već dobar znak da nešto tu ne valja. Zabrinuti smo svi. Čak i da dobijemo novog vlasnika, ko može da nam tvrdi da nas neće otpustiti? U panici smo da ćemo ostati na ulici - kaže jedan od radnika fabrike u Staroj Pazovi.

RepublikaFoto: Tanjug/V. LUKIĆ

MART PRESUDAN

I radnici u "Gorenju houm" iz Zaječara ne spavaju mirno. U ovoj fabrici, pored veš-mašina, proizvode se i umivaonici, ugradne ploče i sudopere. Tako je od oko 400 radnika polovina u strahu da za njih više neće biti posla.

"Gorenje grupa" je u potrazi za strateškim partnerom zajedno sa konsultantskom kućom "Rotšild", koja intenzivno traži mogućeg strateškog partnera u oblasti proizvodnje aparata za domaćinstvo koji bi ušao u vlasničku strukturu te slovenačke kompanije. Rok da zainteresovani partneri dostave neobavezujuće ponude je početak marta.

Slovenačka kompanija trenutno posluje u tri srpska grada - Valjevu, Zaječaru i Staroj Pazovi. U Valjevu je proizvodni centar za frižidere i zamrzivače, u Staroj Pazovi proizvode se bojleri, a u Zaječaru mašine za pranje i sušenje veša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading