EPS: U 2017. godini ukradena struja u vrednosti od MILIJARDU DINARA!

Autor: Blic, Republika

Vesti

05.02.2018

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elektroprivreda Srbije otkrila je prošle godine 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja električne energije, a kilovati koji su volšebno nestali sa strujne mreže vredeli su milijardu dinara, pišu današnje "Večernje Novosti".

RepublikaFoto: Tanjug
Građani češće od privrednika "zaboravljaju" da prijave potrošnju električne energije.

Kako navodi EPS, najveći deo onih koji "zaboravljaju" da prijave potrošenu električnu energiju su građani - mnogo više od privrednika, primećuju "Novosti".

U EPS-u kažu da je smanjenje krađe struje jedan od njihovih prioriteta u poslovanju.

Ističu i da njihove akcije na otkrivanju krađe električne energije i neovlašćenog priključivanja na mrežu sprovode 24 časa dnevno, 365 dana u godini.

I to, tvrde, daje rezultate, jer sve više lopova ostaje kratkih rukava.

Kako navode, analizira se potrošnja električne energije kod svih kategorija kupaca da bi se otkrila potencijalna mesta neovlašćenog korišćenja.

- Rade se opsežne kontrole mernih mesta na kojima postoji sumnja za eventualne zloupotrebe. Prošle godine otkrivena su 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja električne energije, od toga u kategoriji domaćinstava 6.091, a u ostalim kategorijama 671 - navode u EPS-u.

Šteta je, precizira se, 1.026.023.535 dinara.

RepublikaFoto: pixabay.com

U EPS-u smatraju da bi "lopova" bilo mnogo manje da je kaznena politika oštrija.

Kako tvrde, kradljivce ohrabruje odlaganje krivičnog gonjenja, dugotrajni sudski procesi koji se razvuku i na nekoliko godina, ali i blage sankcije jer su presude često oslobađajuće ili se izriču uslovne kazne.

EPS, stoga, traži pooštravanje kaznene politike.

- To se posebno odnosi na naše zaposlene koji učestvuju u krađi struje. Istovremeno, traziimo i da se napadi na EPS-ove radnike koji rade na otkrivanju krađa tretiraju kao krivična dela i da im se omogući zaštita kao službenim licima - poručuju iz EPS-a.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić navodi da je naplata za 2017. godinu na nivou 99,2 odsto.

Prema njegovim rečima, jedan od najboljih rezultata u naplati ostvaren je u januaru ove godine kada je od 22,5 milijardi dinara isporučenih računima za decembarsku potrošnju struje, naplaćeno 22,3 milijarde dinara.

- Naplata je poboljšana jer smo unapredili poslovanje, a povećana je i disciplina domaćinstava i privrede, posebno firmi i institucija iz javnog sektora, što je rezultat i jasnog stava predsednika Srbije i Vlade da se neće tolerisati neplaćanje - naglasio je Grčić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading