DRALI NAS NA OBRADI KREDITA: Sad svi možemo da ih tužimo!

Autor:

Vesti

30.01.2018

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna pobeda protiv samovolje banaka! Svi koji su u poslednjih 15 godina podigli bilo koju vrstu kredita mogu da tuže banku i traže nazad novac koji su dali za obradu kredita! Apelacioni sud u Beogradu doneo je prvu pravosnažnu presudu, po kojoj banke nemaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Građani su ove troškove, u zavisnosti od banke i vrste kredita, plaćali čak do pet odsto, koliko su iznosili za manje potrošačke kredite.

NEZAKONITO NAPLAĆIVANJE

Presudom je utvrđeno da su troškovi obrade nezakonito naplaćivani, jer Zakon o obligacionim odnosima definiše kamatu kao jedinu cenu kredita, objašnjava Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača Efektiva.

- Sud je konstatovao da nije jasno na koje troškove se odnosi naplata ove provizije ni da li ih stvarno ima s obzirom na to da je banka sve svoje troškove morala već da ukalkuliše u kamatu. Na taj način banke su u poslednju deceniju i po, koliko posluju u Srbiji, od građana otele milione evra - kaže Gavrilović.

Gavrilović: Ovi postupci ne zastarevaju

Iako se ne zna tačan broj oštećenih, u Efektivi su našli računicu da je 90.000 građana Srbije zakinuto samo na stambenim kreditima. Po tom osnovu banke su zaradile oko 50 miliona evra, a ako se u obzir uzmu i ostale vrste pozajmica, suma je duplo veća.

- Ako se uzme da je prosečan iznos kredita bio oko 50.000 evra, a provizija u proseku jedan odsto, dolazi se do iznosa od 45 miliona. A koliko je još kredita uzeto za privredu - pita Gavrilović i ocenjuje da je ta suma sigurno premašila 100 miliona.

RepublikaFoto: pixabay.com

NEMA ZASTAREVANJA

Pravo na refundiranje troškova, objašnjavaju u Efektivi, imaju sva fizička i pravna lica koja su u poslednjih 15 godina podigla bilo koju vrstu kredita, u bilo kojoj valuti, bez obzira na to da li su ga već otplatila. I što je najvažnije, ovi postupci ne mogu da zastare.

100 miliona evra banke zaradile na obradi kredita

- Svi koji su u tom periodu uzeli bilo koji kredit neka pogledaju svoje ugovore i tuže. Za sada nema sistemskog rešenja, možda će NBS doneti nekakvu odluku po tom pitanju, pa to moraju sami da urade, ili udruženo preko Efektive, koja je obezbedila besplatnu pravnu pomoć - ističe Gavrilović i dodaje da je zainteresovanost velika, te da je samo u danu presude bilo više od 200 poziva.

Može i kopija ugovora

Dejan Gavrilović napominje da je za tužbu neophodan ugovor o kreditu sklopljen sa bankom. Oni koji su davno otplatili kredit i ne čuvaju dokumentaciju mogu da odu u banku i traže kopiju ugovora.

Stambeni kredit (uzet 31. 1. 2012)
PRIMER 1 PRIMER 2

Kredit 50.000 evra

Troškovi obrade 1,5 odsto

Banka uzela 90.000 dinara

Kamata 83.408 dinara

Ukupno za vraćanje sada 173.408 dinara

Gotovinski kredit (uzet 31. 1. 2012)

Kredit 300.000 dinara

Troškovi obrade 2 odsto

Banka uzela 6.000 dinara

Kamata 5.560 dinara

Ukupno za vraćanje sada 11.560 dinara

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading