DEBELO NAS VARAJU NA RASPRODAJAMA!

Vesti

26.12.2017

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novogodišnje gužve mnogi trgovci iskoristiće kako bi nam na lažnim rasprodajama uvalili stvari po neznatno nižoj ceni, a često sa felerima i flekama.

RepublikaFoto: Tanjug
U Srbiji se teško mogu pronaći prave rasprodaje na kojima se kvalitetna odeća

U Srbiji se teško mogu pronaći prave rasprodaje na kojima se kvalitetna odeća može pazariti za pet do najviše 20 evra. Dok se u Evropi garderoba na sniženjima nudi po cenama nižim barem za 70 odsto, kod nas popust jedva dostiže 30 odsto, a na sniženim artiklima neretko mogu da se nađu raspareni delovi, oštećenja, fleke, kolekcije od pre nekoliko godina, samo mali ili samo veliki brojevi.

SVAKODNEVNE ŽALBE

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, objašnjava da su žalbe zbog lažnih sniženja gotovo svakodnevne.

- Kada kažu da je sniženje do 70 odsto, najčešće se samo dva, tri artikla prodaju po toliko nižoj ceni, dok su ostali sniženi znatno manje. Osim toga, naših 30 odsto i 30 odsto u inostranstvu nisu isti jer su marže domaćih trgovaca neuporedivo veće. Lažno reklamiranje sniženja smatra se obmanom potrošača i zabranjeno je zakonom - kaže Bogosavljević.

U Srbiji su najzastupljenije prevare s oglašenom visinom sniženja, odnosno pogrešnom informacijom o tome da li je roba stvarno snižena, recimo, 70 odsto ili nije. Osim toga, čest problem kod rasprodaja su i male količine robe koja se nudi na akciji, pa se neretko desi da se ono što je na sniženju rasproda veoma brzo.

ČUVAJTE SE STALNIH AKCIJA

- Jedna od prevara su i takozvane stalne akcije. To su situacije kada na izlogu prodavnice tokom cele godine stoji natpis "stalno sniženje od 50 odsto". Ovde je u pitanju očigledna prevara koja ne postoji nigde u svetu jer se ne zna od koje cene se skida tih 50 odsto - naglašava predsednik Pokreta potrošača.

Još jedna od zastupljenih obmana je i povećanje cene neposredno pre njenog sniženja. Kako inspektori ne mogu da izreknu novčanu kaznu, njihovo je da podnesu prijavu nadležnom sudu za prekršaje koji posle toga pokreće prekršajni postupak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading