KAKO DO STANA OD 550 EVRA PO KVADRATU

Vesti

05.12.2017

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kvadrat od 450 do 550 evra uskoro neće biti samo san. Država će masovnom stambenom izgradnjom pomoći vojnicima, policiji, naučnicima i mladim bračnim parovima da za male pare steknu krov nad glavom.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Izgradnja stanova po pristupačnim cenama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je ova cena i te kako moguća, potrebna je samo mala pomoć države i lokalne samouprave.

2 miliona kvadrata će biti izgrađeno

- Tako bi stan od 60 kvadrata koštao oko 30.000 evra. Država bi subvencionisala 3.000 evra, kupac još toliko, a ostatak bi se isplaćivao kroz kredit, uz mesečnu ratu od oko 125 evra u prvih 25 godina i oko 50 evra u poslednjih pet godina - objašnjava Vučić.

Ovi stanovi namenjeni su pripadnicima Vojske, policije i mladim naučnicima, uz uslov da narednih 15-20 godina ostanu u Srbiji

Foto: ST/V. LUKIĆ
Stanovi iz snova

REALAN PLAN

Ovi stanovi bi prvenstveno bili namenjeni pripadnicima Vojske, policije i mladim naučnicima, uz uslov da narednih 15-20 godina ostanu u Srbiji. Za realizaciju projekta potrebno je desetak godina, s tim što bi se prvi rezultati videli već za tri.

1 milijardu evra koštaće izgradnja

Građevinski stručnjak Goran Rodić kaže da je ovo više nego realan plan.

- Bruto cena u masovnoj izgradnji iznosi od 380 do 440 evra po metru kvadratnom. To je čista proizvodna cena građevinaca. Ako država stane iza ovog projekta, neće morati da se plaća zemljište i građevinci će biti oslobođeni nekih dažbina, tako da je vrlo realno da se dođe do prodajne cene od 550 evra - kaže Rodić.

10 godina potrebno je za izgradnju

ZARADA MINIMALNA

On objašnjava da će zarada po kvadratu za onog ko bude zadužen za gradnju biti minimalna, ali da neće biti na gubitku.

30.000 stanova bilo bi izgrađeno

- Ako je na milion kvadrata zarada po jednom deset evra, ukupan profit je deset miliona evra, a to su velike pare. Osim toga, ovaj projekat bi masovno zaposlio građevinsku industriju i propratne grane jer bi se u velikim serijama proizvodila stolarija, podovi, keramika, instalacije, radijatori - napominje Rodić.

RAČUNICA

550 evra kvadrat u Beogradu

450-470 evra kvadrat u drugim mestima
30.000 evra koštao bi stan od 60 kvadrata
3.000 evra subvencionisala bi država
3.000 evra dao bi kupac
125 evra mesečna rata prvih 25 godina
50 evra rata poslednjih pet godina

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading