SRBI PREZADUŽENI: 150.000 građana pred BANKROTOM!

Autor: Republika

Vesti

04.12.2017

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenjuje se da danas u Srbiji ima oko 150.000 građana koji su, stručno rečeno, nesolventni, a zapravo više ne mogu da vraćaju zajmove bankama. Premda još nema Zakona o ličnom bankrotstvu, koji je u skupštinskoj proceduri od jeseni 2016, u Narodnoj banci Srbije kažu da treba biti jako pažljiv sa uvođenjem mehanizma za proglašenje stečaja pojedinca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Građani u debelom minusu
Strategijom za rešavanje problematičnih kredita, koju je Vlada Srbije usvojila u aprilu 2015. godine, predviđena je procena potrebe, izvodljivosti i izbora trenutka uvođenja ličnog stečaja, u kontekstu unapređenja okvira za vansudsko rešavanje dugova i hipoteke. NBS podržava oprezan pristup sagledavanja opcije uvođenja ličnog stečaja u domaći pravni okvir - navedeno je u odgovoru NBS-u.

Na doboš zbog dugova 

To što zakona još nema, ne znači da nema bankrotstva. O tome svedoče specijalizovani portali i oglasi u štampi iz kojih se vidi da na doboš odlaze automobili, kućna tehnika, njive ili mašine, lokali i fabrike, nažalost i kuće i stanovi, a sve zbog građana koji su zaduženi, a nemaju finansijske mogućnosti da redovno izmiruju obaveze, prenose Vesti online. 

- Poenta ovakvog zakona nije uništenje, već bi trebalo da štiti "poštenog, a nesrećnog građanina koji se spletom okolnosti našao u nezavidnoj finansijskoj situaciji". Stečaj fizičkih lica je osetljiv jer se može i zloupotrebljavati, zbog čega je važno da se pažljivo odabere model koji ne bi ugrozio interese poverilaca, ali ne bi ni dodatno pogoršao situaciju osobe čija je imovina pod stečajem - kaže dr Vuk Radović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i autor Zakona o stečaju iz 2009. godine.

Premda su bankarski krediti ti koji su zakopali u dugove hiljade građana, lični bankrot bi se odnosio na sve poverioce, od poreznika, javnih preduzeća, pa do održavanja zgrada. Svaka obaveza koja se mora platiti po zakonu podleže prinudnoj naplati, pa bi time bila obuhvaćena i Zakonom o ličnom bankrotstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading