Marko Čadež o velikom ekonomskom forumu u Skoplju: Pokrećemo novu budućnost na Balkanu

Autor: Republika

Vesti

28.07.2021

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija, Albanija i Severna Makedonija otvoriće novu eru privredne i političke saradnje nakon velikog poslovnog foruma koji će sutra u Skoplju okupiti oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, kao i drugih evropskih privreda. Očekuje se da će više od 400 učesnika imati B2B sastanke.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Marko Čadež

Zahteve privrede i ideju o jedinstvenom tržištu na kome bi kompanije mnogo lakše, jednostavnije i brže poslovale, u praksu treba da sprovede - politika.

Zato će na ovom skupu učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Sporazumi za lakše poslovanje privrede

Premijeri Albanije i Severne Makedonije i predsednik Srbije potpisaće nekoliko sporazuma koji će u mnogome olakšati poslovanje naših privreda i zajedničko tržište učiniti konkuretnijim za najveće evropske i svetske kompanije.

Organizatori ovog najznačajnijeg ekonomskog skupa u poslednjih nekoliko godina su privredne komore regiona i Privredna komora Srbije (PKS). Marko Čadež, predsednik PKS ističe da je privreda regiona pred svoje političare postavila nekoliko važnih inicijativa koje treba da dovedu do još boljeg poslovanja naših ekonomija.

- Želimo da ukinemo sve barijere za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala na prostorima naših zemalja, da sve dozvole nadležnih inspekcija, tržišnih, fitosanitarnih i drugih, važe u svim državama bez obzira gde su izdate. Očekujemo i da se na granicama postave ’brzi prolazi’ za građane i privredu Albanije, Severne Makedonije i Srbije - poručuje  Čadež.

Prema njegovim rečima, jedna od najznačajnijih inicijativa na kojima insistira PKS je i uvođenje jedinstvenih radnih dozvola. Čadež najavljuje i nove projekte koji bi još više povezali privredu i građane ove tri države, poput uvođenja jedinstvenog elektronskog sistema za naplatu putarine koji donosi uštede u novcu i vremenu i privredi i građanima.

Kompanije koje učestvuju

Najveći broj kompanija učesnica dolazi iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike, i drugih sfera privrede.
Među kompanijama iz Srbije na forumu u Skoplju su i Nektar, Eliksir, Alfa Plam, Mlekara Šabac, FPM Agromehanika, NIS, Telekom, Unipromet, MIND – Milanović Industries Group, Mladost Leskovac, Nutriko Vranje, Simpo AD, Euroturs, Er Srbija, Koridori Srbije, Putevi Srbije, Srbija Kargo...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vera

28.07.2021 11:36

Bez privredne saradnje nema napretka.