Male promene koje ambijentu donose mnogo svetlosti

Autor: Republika

Vesti

23.06.2021

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život u domu koji ima više izvora prirodne svetlosti je svima prijatniji, jer pored toga što ima dobar uticaj na raspoloženje onih koji u njemu žive, osvetljenost prostora doprinosi i njegovoj estetskoj privlačnosti. Takođe, svetlije enterijere je uvek lakše uređivati od onih tamnijih, sa manje izvora svetlosti.

Foto: Promo foto

Dizajneri enterijera su baš iz ovog razloga mnogo pažnje posvetili uređenju prostora i dali mnoge korisne savete kako da se u njemu naglasi osvetljenost i prostranost.

Prostorije sa velikim prozorima, terasama i svetlarnicima imaju pravu količinu prirodne svetlosti, a ukoliko želimo da je naglasimo, predlog je da zidove obojimo u svetle nijanse, a plafone u čistu belu. Ove savete možete primeniti u dnevnom boravku, za koji je najbolje da birate svetle krupnije komade nameštaja. Jedan od predloga je ugaona garnitura GALIJA LUX M u svetlo sivom štofu, a uz koju se odlično uklapaju klub stolovi BJ-9852 i BJ-9851.

Foto: Promo foto

Pored prirodnih, i veštački izvori svetlosti u potpunosti utiču na transformaciju prostora, pa pri izboru dodatnog osvetljenja možete biti maštoviti i poslužiti se detaljima koji će biti i dekorativnog karaktera, poput lampiona i sveća.

Kako biste učinili da prostor deluje veće nego što jeste, važno je da obratite pažnju na dizajn i raspored nameštaja. Savet je da birate veće i više komade nameštaja, dok na sredini prostorije ne bi trebalo da bude velikog nameštaja. Vitrine PIANO V60-1KSV/PN i PIANO V90-2KS1F/PN, u kombinaciji sa TV stolom PIANO TV120-1K2F/PN, čine sjajnu kombinaciju savremenog dizajna za dnevni boravak. Obavezan dodatak je i klub sto PIANO KLS-1F, a viseća polica PIANO VP90/PN može poslužiti za dekoraciju i odlaganje sitnica.

Foto: Promo foto

Što se tiče dekoracije, ona je uvek odličan dodatak, ali se savetuje da je u ovom slučaju ima manje i da bude u pastelnim bojama. Za ovu svrhu možete iskoristiti i otvorenu policu MAURO (MXXR331) u beloj boji, koja je praktično je rešenje za odlaganje omiljenih knjiga.

Transparentne staklene površine doprinose prozračnosti ambijenta, pa je za trpezariju odličan odabir trpezarijski sto K-1, sa staklenom pločom, uz koji se uklapaju moderne trpezarijske stolice Y-163.

Za podove se takođe savetuju svetle nijanse, a za efekat prostranijeg ambijenta bilo bi dobro da nameštaj bude odvojen od zida, jer nameštaj postavljen uz zidove jasno ocrtava granice prostora i naglašava koliko je taj prostor mali.

Foto: Promo foto

Vizuelno veći prostor predsoblja možete postići i ukoliko postavite velika ogledala, a njihovo reflektovanje svetlosti doprineće i efektu dodatnog osvetljenja ovog, često tamnog, prostora. Cipelar HUGO 24 OG i cipelar HUGO 23 OG, u kombinaciji ogledala i dekora aritsan hrasta, takođe će se uklopiti u ceo ambijent, a istovremeno će biti korisni i poslužiti za odlaganje obuće.

Jedan mali trik koji će učiniti da prostor izgleda prostranije i svetlije jeste da odaberete tanje zavese, kao i da drapere postavite po punoj dužini zida na kojem je prozor, kako bi izgladalo da se prostire preko cele površine zida.  Dizajneri enterijera Forma Ideale savetuju da na podu ostavite što više slobodnog prostora, jer će se prostor činiti većim, a u tom izgledu pomažu i svetli tepisi, bez jarkih šara i dezena.

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli da uvidite sve one male nedostatke koje odmah možete rešiti u svom domu i doprineti osvetljenju prostorije, ali i da su vas, možda, naveli da se upustite u neke veće promene u ambijentima, koje će uneti osveženje i zasigurno prijati celoj porodici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading