Nedimović: U procesu pristupanja EU poljoprivreda je sektor koji je najugroženiji i najosteljiviji, ali...

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

02.06.2021

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenutku kada budemo valorizovali sve što radimo u procesu pristupanja EU i dobijemo podršku iz Unije, kroz poljoprivredu će najviše da se vidi koliko je EU za običnog čoveka važna, izjavio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

RepublikaFoto: Tanjug
Branislav Nedimović

On je, učestvujući na sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, napomenuo da se polovina propisa koji moraju da budu usvojeni u procesu pristupanju u poglavljima 11, 12 i 13 odnosi na poljoprivredu.

- U procesu pristupanja EU poljoprivreda je sektor koji je najugroženiji i najosteljiviji, mislim na proizvođače, ali su koristi neverovatne. Procene kažu da bismo dobili tri do četiri sadašnja budžeta u procesu pristupanja - rekao je Nedimović.

Dodao je da su oba merila iz poglavlja 11 ispunjena o čemu je zvanično obaveštene Evropska komisija i sada se očkuje njen odgovor.

- MIslim da je u okviru toga najvažnija stvar IPARD program. Ne mogu da se pohvalim da nam je relaizacija maestralna ali ćemo ovih dana raspisati poziv za skoro 60miliona kroz meru 1, a akreditovali smojoš mere ruralni turizam i tehničku pomoć - rekao je Nedimović.

Napomenuo je da je problem to što Ministarstvo zbog pandemije nema dovoljno ljudi koji bi se bavili terenskim kontrolama uslova za realizaciju IPARD-a.

Nedimović je istakao da je poglavlje 12 koje se odnosi na bezbednost hrane najteže za realizaciju.

- Mi ćemo dati sve od sebe da nakon usvajanja Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda otkočimo proces u delu koji se odnosi na klasičnu svinjsku kugu što smo sve uradili na ukidanju vakcinacije i podneli zahtev Di Džej Santeu u decembru 2019. da nam to valorizuje, oni su nam se najavili u januaru 2020. da će doći u kontrolu i čekamo dve godine na to - napomenuo je Nedimović.

Afrička kuga svinja nam toliko preti da može sve da sruši za pet minuta rekao je Nedimopvić napomenjući da je potrebna pomoć EU kako bi se to sprečilo jer ta bolest u Srbiju dolazi iz Rumunije i Bugarske.

- Sve što nam je Vlada u 2021. stavila kao zadatak ćemo se potruditi da ispunimo - rekao je Nedimović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading