Ivana Soković: DELATNOST OSIGURANJA NIJE U KRIZI, VEĆ U USPONU

Autor: Republika.rs

Vesti

26.05.2021

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delatnost osiguranja u Srbiji brzo se prilagodila novonastalim, znatno izmenjenim uslovima poslovanja, koje je u 2020. godini nametnula pandemija koronavirusa.

RepublikaFoto: Promo foto
Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije Dunav osiguranje

Da je u tome uspela, pokazuje tržišni rast od 2,3 odsto ostvaren uprkos krizi u mnogim privrednim granama, izjavila je Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“ i predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije na panelu o osiguranju održanom 25. maja na Kopaonik biznis forumu. Ona je precizirala da je u neživotnim osiguranjima tržište postiglo rast od 1,7 odsto, a u životnim osiguranjima 4,4 procenta.


Ekonomska stabilnost iskazana u poslednjih nekoliko godina i rast srpske privrede uprkos vanrednoj situaciji širom su otvorili vrata za brojne infrastrukturne projekte i strane investicije. Međunarodni monetarni fond i Svetska banka našu zemlju vide kao regionalnog lidera predviđajući rast BDP-a od čak 6 procenta u ovoj godini. Osiguranje je u tome prepoznalo svoju priliku za rast, pa su veliki infrastrukturni projekti doprineli povećanju premije neživotnih osiguranja, pogotovo osiguranja imovine od požara, ostalih osiguranja imovine i osiguranja od opšte odgovornosti“, objasnila je Soković govoreći o pozitivnim pomacima u osiguravajućoj delatnosti u našoj zemlji.

I u brojnim drugim vrstama osiguranja zabeleženo je povećanje premije, a naročito u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju – čak 18,2 procenta, u kasko osiguranju motornih vozila – 6 procenata, u osiguranju od auto-odgovornosti – 1,82 odsto, što sve ukazuje na izuzetnu prilagodljivost sektora osiguranja u Srbiji i njegovu orijentisanost ka potrebama klijenata“, rekla je Ivana Soković.

RepublikaFoto: Promo foto
Biznis forum

A da osim o profitu brine i o društvenoj zajednici, osiguravajuća branša je pokazala veoma brzom reakcijom i vrednim donacijama koje je namenila prenapregnutom zdravstvenom sistemu naše zemlje kako bi lakše podneo pritisak velikog broja obolelih od koronavirusa.

U prvom tromesečju ove godine sektor osiguranja već beleži rast od oko 3,2 odsto i u životnim i u neživotnim osiguranjima, što nesumnjivo ukazuje na to da nije u krizi već u usponu. Društva za osiguranje su stabilna i mogu da budu oslonac i podrška državi Srbiji u sprovođenju različitih projekata lokalnog ili nacionalnog značaja“, istakla je Ivana Soković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Danilo

26.05.2021 21:07

Niko nigde ne putuje. Mala kilometraža a osiguranje automobila stalno povećava premije-