NOVO PRAVILO ZA TRGOVCE: Ko prikrije cenu za rate, plaća do milion!

Autor:

Vesti

18.11.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi trgovci od danas će morati da, po tačno utvrđenom obrascu, istaknu ako roba nema istu cenu za gotovinu i na rate. Ukoliko to ne učine, preti im kazna do milion dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Kupci više neće biti varani

Svi trgovci od danas će morati da, po tačno utvrđenom obrascu, istaknu ako roba nema istu cenu za

gotovinu i na rate. Ukoliko to ne učine, preti im kazna do milion dinara.

To znači da će kupac morati da bude upoznat sa svim detaljima ponude. Koliko je nešto jeftinije u kešu, koliko je procenata skuplje na rate i kolika je onda kamata. A to moraju da naglase i prilikom svakog oglašavanja.

VARAJU KUPCE

Reč je o pravilniku o obliku i sadržini obrasca ponude finansijske pogodbe koje je donelo Ministarstvo trgovine. Njime se propisuje oblik i sadržina obrasca ponude koje su trgovci dužni da istaknu, odnosno prezentuju kupcima. Ovakva obaveza trgovaca u načelu je postojala i ranije prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali od danas oni imaju i obrazac na koji tačno način moraju da informišu potrošače o uslovima kupovine. Ova novina posebno je obradovala Biljanu Nikolić iz Beograda, čija je majka nedavno prevarena na ovaj način.

To će se sigurno rešiti problemi koji su se dešavali zbog neblagovremenog obaveštavanja potrošača -

Petar Bogosavljević, Pokret za zaštitu potrošača

- Našli smo usisivač koji je u tom trenutku bio na akciji i koštao nešto više od 8.000. Pre toga je bio skoro 10.000. Pitali smo prodavca da li možemo da kupimo na rate, s obzirom na to da je majka penzioner, i rečeno nam je da može na osam rata. Međutim, kada smo doneli sve neophodne papire, saznali smo da se uz iznos rate naplaćuje jedan odsto kamate. Tako je ispalo kao da i nismo kupili po akcijskoj ceni - priča Nikolićeva.

NIJE SE POŠTOVALO

Nedavno je i Srpski telegraf u svom dodatku Penzioner pisao o sličnom slučaju. Naime, firma "Maximedia grupa" reklamira katalog bele tehnike namenjen penzionerima, izbegavajući da naglasi razliku u ceni ako se plaća na rate. Međutim, kada se iznos rate koju su istakli u brošuri pomnoži sa 12 meseci, na koliko daju odloženo, dobija se za oko 2.000 veća suma. Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača kaže da je to i obaveza trgovca po Zakonu o zaštiti potrošača, ali da se često nije poštovalo.

- To se podvodi pod odredbe o pravovremenom informisanju kupca. Sada kad imamo konkretan obrazac kako to treba da izgleda, sigurno će se u većoj meri rešiti problemi koji su se dešavali zbog neblagovremenog obaveštavanja potrošača - ističe Bogosavljević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading