REKLAMA KAO LEKSIKON ZA ALKOHOLIČARE: "DRINK STOR" ovako poziva da se OBEZNANITE do alkohola

Autor: T. B.

Vesti

03.03.2021

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo vino, malo pivo... Pa ukrug. Tako, otprilike, izgledaju reklamni flajeri i katalozi lanca prodavnica "Drink stor". Ne krše zakon reklamiranjem alkoholnih pića, ali daleko od toga da je njihovo oglašavanje bezopasno.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Drink stor

U redu, reći će neko, pa i sam naziv "Drink stor" asocira na to šta ovaj lanac prodavnica nudi. Stvar, međutim, nije tako jednostavna.

O tome svedoči naša čitateljka Isidora Krajinović iz Beograda.

- Dobila sam liflet "Drink stora" i samo što se nisam šokirala. Cela strana prekrivena je reklamama alkoholnih pića, pre svega, vina i piva. Nisam ni gledala cene, samo sam požurila, pošto sam liflet unela u kuću, da ga što pre sklonim dok muž ne dođe s posla. On je, naime, lečeni alkoholičar i, kada bi tako nešto video, to bi moglo za njega da bude pogubno. A ja sam u "Drink stor" ušla da kupim dve kisele vode, koje sam stavila u kesu, i nisam ni gledala šta mi je prodavačica još u nju stavila - priča naša čitateljka.

RAZGOVOR S KOMŠIJOM

Kako kaže, o tome je popričala s komšijom i saznala da se pomenuti reklamni letak deli i u nekim novinama.

Čitateljka: Muž mi je lečeni alkoholičar, da je video taj letak, svašta je moglo da bude

- Zamislite tek to. Suprug, koji inače kupuje nekoliko novina, mogao je da naleti na ovaj letak. Ne smem ni da pomislim šta bi se desilo. Drugo, novine kupuju i deca, mi sina šaljemo nekad u nabavku i kažemo mu da kupi i novine. Pa šta treba, da se navuče na alkohol gledajući njihove reklama, gde piše da za 200 ili 300 dinara može da kupi flašu pića. Užas. Ne znam kakvi su zakonski propisi, ali mislim da bi neko u državi morao malo da povede računa da ograniči ovakvo reklamiranje - konstatuje Isidora Krajinović.

O tome koliko su ovakve vrste reklama štetne, čak i ako su zakonski dozvoljene, pitali smo Jasnu Daragan Saveljić, neuropsihijatra i nekadašnju direktorku Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, koja nam je rekla da to, pre svega, nije etički.

Brojke

42%
mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo
90%
mlađih od 16 godina u našoj zemlji probalo je alkohol
20%
mlađih od 16 godina opija se često tokom godine

- Meni je jasno da je to zakonski dozvoljeno. Verovatno bi se oni vadili na to da su dve čaše nekog alkohola na dnevnom nivou potpuno u redu, ali nije etički u tolikoj meri reklamirati alkohol. To na bolesnike koji su trenutno u procesu lečenja od alkoholizma može veoma negativno da utiče. Tako da, s te strane gledano, takva reklama zaista nije nešto što je dobro - ističe naša sagovornica.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

RAZLIČITA PRAVILA

A kako kažu drugi stručnjaci s kojima smo pričali, pravila se razlikuju od zemlje do zemlje. Ipak, svaka država koja brine o zdravlju (pa i mentalnom) žitelja morala bi povesti računa kako se alkoholna pića oglašavaju.

Psihijatar: Tanka je linija između odgovornog konzumiranja alkohola i patološkog alkoholizma

 

- Jasno je da je industrija alkoholnih pića suočena s teškim vremenima zbog pandemije koronavirusa i ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata. To, međutim, nije opravdanje za agresivnu kampanju i pokušaj da pridobiju nove mušterije. Pritom, svedoci smo da u Srbiji niko na kasi u trgovinama ne pita za godine kada neko kupuje alkoholno piće, pa su često i maloletnici ti koji se snabdevaju alkoholom. To, naizgled, nije ništa strašno, međutim, na duži rok može da dovede do nesagledivih posledica - objašnjava za naš list penzionisani psihijatar Nedeljko Anđelković.

Kako kaže naš sagovornik, tanka je linija između odgovornog konzumiranja alkohola i patološkog alkoholizma.

- O tome bi, makar to i umanjilo njihovu zaradu, svi trgovci morali da vode računa. Velike trgovine to i čine, međutim, kada su u pitanju manji lanci, oni koji imaju desetak ili nešto više prodavnica, a da ne govorim o još manjim objektima, to nije slučaj. Njima je samo važno da zarade dinar više. A kakve će to posledice imati po zdravlje ljudi, koga briga - kaže Anđelković. 

Koje organe oštećuje alkohol

- jetru
- pankreas
- bubrege
- krvne sudove
- srce
- mozak
- testise

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading