NIS: ekološki projekti u svim oblastima poslovanja

Autor: Republiku

Vesti

25.02.2021

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Male elektrane u kojima se od gasa lošeg kvaliteta proizvode toplotna i električna energija, tehnologije koje doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, prerada gasa na inovativne i ekološke načine…samo je deo ekoloških projekata koje sprovodi NIS.

RepublikaFoto: NIS
Foto: Ilustracija

Energetski projekti

Proizvodnja električne energije nije nešto što se uobičajeno vezuje za naftne kompanije. Međutim, naša najveća naftna kompanija NIS još od 2013. godine proizvodi struju u svojim postrojenjima. Ova vest još je značajnija ako se zna na koji način se to ostvaruje. Naime, NIS struju proizvodi u malim elektranama iz gasa koji je ranije zbog lošijeg kvaliteta bio spaljivan na baklji. Ovako se postiže dvostruka korist – kompanija zarađuje na proizvodnji struje, dok istovremeno sprečava dospevanje gasova u atmosferu. Zanimljivo je da je NIS 2019. godine proizvodnju struje iz gasa započeo i u Rumuniji, na svom gasnom polju Žombolj, a da električnu energiju prodaje na rumunskom tržištu. U ovaj program, koji se stručno naziva kogeneracija, NIS je uložio preko 20 miliona evra.

RepublikaFoto: NIS

Takođe, ova kompanija je kod Elemira 2016. godine pustila u rad Aminsko postrojenje. Rad ovog savremenog postrojenja omogućava povećanje kvaliteta domaćeg prirodnog gasa, putem izdvajanja ugljen dioksida i drugih gasnih primesa, dok istovremeno doprinosi i povećanju obima proizvodnje gasa. Ovaj projekat ima i značajnu ekološku komponentu, jer je način prerade u ovom postrojenju takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen dioksida u atmosferu i samim tim, doprinosi smanjenju efekta „staklene bašte“. U ovo postrojenje uloženo je oko 30 miliona evra.

„Zeleniji“ produkti iz Pančeva

Krajem prošle godine NIS je završio  i projekat Duboke prerade, kojim je unapređen rad Rafinerija nafte u Pančevu, a njeni finalni produkti postali su “zeleniji”. Za ovaj projekat NIS je izdvojio  300 miliona evra I na taj način obezbedio da  Rafinerija nafte Pančevo postane jedna od vodećih u ovom delu Evrope, uz istovremeno smanjenje emisija sumpornih jedinjenja za 98,8 odsto i praškastim materija za preko 58 procenata.

RepublikaFoto: NIS

Svakako , najveći i najvažniji projekat NIS-a u oblasti elektroenergetike u ovom trenutku je izgradnja TE-TO Pančevo, elektrane koju NIS gradi u saradnji sa ruskom kompanijom “Gasprom energoholding”. Vrednost investicije je oko 180 miliona evra, a instalisani kapacitet je do 200 MW. Izgradnja ovog postrojenja je nastavljena u 2020. godini, a puštanje u rad očekuje se u toku ove godine.

Kako u NIS-u  ističu,  unapređenje zaštite životne sredine i ubuduće će predstavljati osnovu svih biznis procesa, kao i da će kompanija nastojati da još više podigne lestvicu standarda u ovoj oblasti kroz nastavak ulaganja u ekološke projekte u svim oblastima poslovanja. U narednom periodu , kompanija će raditi na modernizaciji kompleksa katalitičkog krekinga (FCC) za proizvodnju dizela, benzina i gasova, kao i izgradnji pogona za proizvodnju visokooktanske benzinske komponente ETBE. Reč je o projektu vrednom 80 miliona dolara, čija se finalizacija očekuje u 2024. godini.

RepublikaFoto: NIS

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading