VELIKO PRIZNANJE! INVESTICIONI GIGANT STAVIO NAŠE DINARSKE OBVEZNICE NA SVOJU LISTU: Čuveni J. P. Morgan uskoro stiže u Srbiju!

Autor:

Vesti

13.02.2021

05:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

J. P. Morgan, jedna od najvećih investicionih banaka na svetu, uvrstio je dinarske obveznice Srbije u svoj global indeks, a kako saznaje Srpski telegraf, to je najava skorog otvaranja njihove kancelarije u Srbiju, što se smatra retkom ekonomskom privilegijom u svetskim okvirima.

Kako objašnjavaju izvori našeg lista iz Vlade Srbije, u zemlji čije se obveznice stave na prestižnu global listu po pravilu se otvara i filijala J. P. Morgan. A ta filijala, kaže statistika, mamac je za investitore i povećava priliv direktnih stranih investicija za najmanje 40 odsto.

- Mislim da ljudi u Srbiji, osim ekonomskih eksperata, nisu ni svesni šta ovo znači. Dolazak J. P. Morgana je kao da neki naš film dobije Oskar. Malo je država koje se mogu podičiti ispostavama ovog konglomerata - ističe naš sagovornik.

Ministar finansija Siniša Mali objasnio je da će tri obveznice Republike Srbije od juna biti uključene u J. P. Morgan indeks.

- Bavili smo se time u protekle dve godine, ne mogu da vam objasnim koliko je to važno za našu zemlju - rekao je Mali.

Ovo je J. P. Morgan

- 256.000 zaposlenih širom sveta

- 115,6 milijardi dolara prihoda u 2019.

- Nazivaju ih nezvaničnim gospodarima Vol strita

- Osnivač Džon Morgan rođen je 1837. godine

- U Evropi imaju kancelarije u 16 zemalja, među kojima su Francuska, Nemačka, Rusija, Danska, Finska, Austrija, Španija, Portugal, Holandija...

Ističe da u taj indeks ulaze samo obveznice zemalja koje su dovoljno kredibilne i gde ima dovoljno likvidnosti:

- To je važno za poverenje stranih investitora, za kredibilitet svih ovih reformi i za nove emisije hartija od vrednosti, kao i za kredibilitet paketa pomoći koje je država obezbedila za građane i privredu.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković smatra odluku investicione banke J. P. Morgan velikim priznanjem za Srbiju i dokazom da smo, uprkos ogromnim izazovima, uspeli da očuvamo makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

- Uključivanjem naših obveznica u ovaj indeks Srbija će postati još atraktivnija investiciona destinacija i nalaziće se na mapi najeminentnijih svetskih ulagača. Sada s pravom očekujemo nastavak velikog priliva investicija u našu zemlju, što će dati direktan podsticaj bržem privrednom rastu - izjavila je Tabakovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading