MALI I GODFRI POTPISALI VAŽAN SPORAZUM: Srbija je jedna od prvih zemalja koja je sklopila ugovor sa DFC-om!

Autor: b92.net, Republika

Vesti

21.01.2021

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je sa vladom SAD potpisao veoma važan sporazum za ekonomski razvoj Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug
Entoni Godfri i Siniša Mali

Naime, ministar finansija Siniša Mali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su danas Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji i potvrda da se sporazum iz Vašingtona i dalje primenjuje.

- Ovim sporazumom otvaramo saradnju sa američkom administracijom. Ovo je dokaz da američka administracija smatra da je Srbija atraktivna destinacija za investicije - kazao je ministar finansija.

- Borimo se za svako radno mesto, ovaj sporazum je dokaz za to - dodao je Mali.

- Ovaj sporazum usmeren je na podršku mikro, malim i srednjim preduzećima. Postojeća garantna a šema nam je spasla stotine hiljada radnih mesta, jer država garantuje za kredite koje uzimaju mala preduzeća kod poslovnih banaka - objasnio je Mali.

Ministar je rekao da je cilj da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC-om usaglasi garanta šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara, kao i da polovinom godine ona bude dostupna našim mikro, malim i srednjim preduzećima.

- Ne samo da će ovi krediti biti povoljni nego ćemo gledati da budu na period duži od 10 godina - naveo je Mali.

Kako je rekao, tri su razloga najvažnija zašto je ovaj sporazum bitan za nas: potvrđuje da se sporazum iz Vašingtona sprovodi, a dokaz toga je otvorena američka agencija i ovim sporazumom otvaramo vrata daljoj saradnji, zatim ukazuje na veliko poverenje koje administracija SAD ima u Srbiju, što je veliki signal investitorima da dođu u Srbiju, i konačno on je preduslov za potpisivanje i realizaciju garantne šeme koju ćemo uraditi sa američkom agencijom.

- Srbija ima našu podršku da bude ekonomski lider na Balkanu - rekao je nakon potpisivanja ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

- Srbija je jedna od prvih zemalja koja je sklopila ugovor sa DFC-om. Nadamo se da ćemo uz pomoć naše kancelarije pomoći građanima Srbije, javnom i privatnom sektoru. Prisustvo DFC-a potvrđuje spremnost da se pomogne Srbiji da ostvari svoju evropsku budućnost - rekao je Džon Jovanović.

Cilj nam je da to učinimo preko komercijalnih banaka uz srbiji i u saradnji sa Ministarstvom finansija, dodao je Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoi

21.01.2021 19:18

Za svaki pohvalu!