CEO BALKAN MOŽE DA POZAVIDI SRBIJI! Stigla još jedna pohvala našoj ekonomiji

Autor: B. K.

Vesti

12.01.2021

22:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pohvale srpskoj ekonomiji ređaju se kao na traci od najuglednijih svetskih institucija. Nakon MMF i Svetske banke "ING grupa", jedna od 30 najvećih bankarskih grupacija u svetu, objavila je analizu u kojoj doslovno stoji da smo jedna od retkih država koje će se ekonomski potpuno oporaviti od pandemije virusa KOVID-19.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Siniša Mali i Aleksandar Vučić

U svetskim ekonomskim krugovima upravo zbog statusa i značaja "ING grupe" (18,8 milijardi evra godišnji prihod i 54.000 zaposlenih) stavovima njihovih eksperata pridaje se ogromna važnost i njihove procene često su ključne prilikom odlučivanja globalnih investitora u koju će zemlju uneti kapital.

U analizi "ING grupe" konstatuje se da je rast srpske ekonomije najbrži u Evropi i da je fascinantan pad BDP od svega 1,1 odsto u godini koju je obeležila korona.

- Srbija je jedna od retkih zemalja koja će se potpuno oporaviti i već u 2021. godini dostići nivo od pre pandemije - objavila je "ING grupa", predviđajući nam ove godine čak i rast od šest odsto BDP.

Ubrzanom rastu doprineće i novi set mera za pomoć privredi koji je najavio predsednik Vučić

 

Samo dva dana ranije Svetska banka objavila je da će ubedljivo najbrži oporavak u regionu imati Srbija. U istoj analizi navedeno je da će Crnoj Gori biti potreban najduži period za ekonomski oporavak.

RepublikaFoto: Tanjug/Bojan Stekic
Siniša Mali

Mali: U budžetu dovoljno novca

Javne finansije Srbije su stabilne i ima dovoljno prostora da se obezbedi novac za novi paket pomoći privredi i građanima, koji je najavio predsednik Vučić, potvrdio je ministar finansija Siniša Mali. On je istakao da će do Sretenja 15. februara biti definisan dodatni paket pomoći privredi, a da se trenutno rade poslednje analize da bi novac bio usmeren na pravi način, odnosno da bi se pomoglo svima kojima je to potrebno.

- Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna podrška za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su već od 1. januara dobili i povećanje penzija od 5,9 odsto - rekao je Mali.

Kako je navela Svetska banka, što se podudara s analizom "ING grupe", mi ćemo već ove godine dostići pretpandemijski nivo. Hrvatska će se na nivo iz 2019. vratiti sledeće godine, BiH, Albanija i Severna Makedonija 2023, a Crna Gora tek 2024.

Ubrzanom ekonomskom oporavku, bez ikakve sumnje, doprineće i novi set mera za pomoć privredi koji je preksinoć najavio predsednik Aleksandar Vučić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Cvetkovic Jovan

12.01.2021 23:23

Ma vidim evo preko prozora redjaju se svi narodi Balkana pred srpskim konzulatima u redovima, ceakju za srpsko drzavljanstvo, useljenicke vize da bi zaradili po srpskim preduzecima. Masovno se vracaju milioni izbeglih Srba sa zapada majci Srbiji posto zavidimo joj na ovoj jakoj ekonomiji. Ajte bre ljudi ne benavite. Veze nema. Ja sam inzenjer u fabrici autodelova u Holandiji i plata mi je 3200 evra mesecno. U Srbiji nisam mogao kraj krajem da vezem. A da sam ostao tamo bio bih i bez posla, a kamo li makar sa 10% ovdasnje plate.