SKUPLJE GORIVO U SRBIJI? Evo od čega zavisi kretanje cena

Autor: Republika

Vesti

08.01.2021

23:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko ne može da prognozira cenu nafte od koje zavisi i da li će poskupeti ili pojeftiniti gorivo u Srbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Reč je o globalnom tržištu na koje utiču mnogobrojni faktori. Ovo je danas izjavio generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Tjurdenjev, ističući da ta kompanija uvozi dve trećine nafte koju prerađuje.

- Svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji i zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskom tržištu – precizirao je Tjurdenjev. -Ipak, povećanjem efikasnosti rada i samnjenjem troškova kompanije očuvali smo stabilnost i cena i domaćeg tržišta.

On je istako da će NIS nastaviti sa ulaganjima u Rafineriju nafte Pančevo, a sledeća investicija je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga.

- To će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena – objasnio je Tjurdenjev za RTS.

- Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradićemo ga u narednim godinama.

Podsetio je da je izgradnja pogona Duboke prerade nafte omogućila NIS-u da dobije veće količine najkvalitetnijih goriva po evropskim standardima koja imaju najveću vrednost na tržištu.

- Kompleks Duboke prerade ima i ekološke benefite – rekao je Tjurdenjev. - Prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu, što će unaprediti ekološku sliku ne samo u Pančevu, već i u celoj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading