Veći porez za lekare i arhitekte!

Vesti

10.11.2017

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poreska pravda uskoro će stići sve one koji su izbegavali plaćanje obaveza državi. Posle nekoliko godina, veći porez napokon će plaćati lekari, stomatolozi, arhitekte, prevodioci, inženjeri, dok su advokati opet uspeli da se izvuku. Usvojivši kriterijume za paušalno oporezivanje, Vlada je napokon uvela red u profesije koje nisu u sistemu PDV. Stručnjacima koji su godinama porez plaćali na osnovu starih rešenja iz 2014. godine, uskoro će početi da pristižu nova, uvećana, a moraće da plate i razliku između plaćenog i stvarnog zaduženja za godine u kojima ovih kriterijuma nije bilo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Stiže ih poreska pravda

POBUNA ADVOKATA

Iako su se mnogi ponadali da će ove izmene uvesti red i u advokatskoj profesiji, to se nije desilo. Advokati su se i ovaj put pobunili, pa ih povećanje poreza opet neće zakačiti. Tako će oni koji rade od pre 2014. godine, plaćati porez koliko i tada, čak iako im se profit višestruko uvećao, dok će se za novoosnovane kancelarije paušalni prihod utvrđivati u odnosu na advokate koji rade pod istim ili sličnim uslovima.

Sadašnja uredba advokate stavlja u istu ravan sa preduzetnicima

Ivan Simić, advokat

Advokat Ivan Simić kaže da su oni u prvi mah stavljeni u grupu za koju se propisuje veća poreska osnovica, ali je ministarka pravde reagovala uz argument da je za svaku izmenu zakona iz naše profesije potrebno pribaviti mišljenje advokature.

56 hiljada paušalaca ima u Srbiji

- Sada je doneta uredba koja nas stavlja u istu ravan sa preduzetnicima. Problem je to što mi nemamo zagarantovan mesečni prihod, a postoje mnogi koji u toku jednog meseca ne zarade ništa, pa se zaradom od sledećeg vade - priča Simić.

Nije dobro da porez zavisi od zarade pojedinca jer su onda mnogi kažnjeni za svoj uspeh

Ljubomir Madžar, ekonomista

On kaže da je stvorena pogrešna pretpostavka da advokati žele da izbegavaju plaćanje poreza državi.

- Svako od nas redovno plaća poreze i doprinose jer niko ne zna bolje od nas šta znači izbegavati ih, pošto vreme za naplatu kad-tad dođe - objašnjava advokat.

SAMO SE ONI PITAJU

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je uvođenje reda kod paušalaca izuzetno važno.

- Nije dobro da porez zavisi od toga koliko pojedinac zarađuje jer su onda mnogi kažnjeni za svoj uspeh. Predvidivost poslovanja je značajna za sve - kaže Madžar. Njega ne čudi što su se advokati izvukli iz ovog povećanja.

- Nije mi jasno zašto bi oni bili jedina struka koja mora da se pita kada se donose propisi vezani za njih. Logično je da su oni uspešniji u zaštiti svojih interesa od drugih jer je to njihov ambijent i u toj vodi plivaju bolje od svih - kaže on.

PORESKA OSNOVICA

Prva grupa - 25*

nosači, čistači obuće, sakupljači lekovitog bilja i duboresci

Druga grupa - 50

frizeri isključivo za muškarce, časovničari, optičari, obućari, krojači, prerađivači sekundarnih sirovina

Treća grupa - 75

moleri, tapetari, frizeri za žene, frizeri za žene i muškarce, TV i elektro mehaničari, precizni mehaničari, električari, vodoinstalateri

Četvrta grupa - 140

zlatari, kamenoresci, plastičari, metalostrugari, pekari, proizvođači testenina, poslastičari

Peta grupa - 120

lekari, stomatolozi, apotekari, inženjeri, veterinari, profesori, inženjeri, prevodioci, arhitekte, fizioterapeuti

* procenat od prosečne zarade u republici

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading