Narodna banka uvodi nove mere: Olakšice za otplatu kredita, dozvoljenih minusa i kreditnih kartica

Autor: Pink, Republika

Vesti

15.12.2020

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojni građani imaju pravo da traže pomoć u otplati dugovanja.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Lumen roma

Nezaposleni, oni sa ispotprosečnim i smanjenim platama, kao i firme čiji su prihodi pali od danas mogu da traže reprogram dugova.

Građani i firme koji zbog pandemije kovida 19 imaju problema s otplatom kredita, kreditnih kartica ili dozvoljenog minusa od danas mogu od svojih banaka da zatraže olakšice u otplati zaduženja.

Ovo je predviđeno novim merama Narodne banke Srbije za olakšanu otplatu kredita dužnicima, koje su juče počele da važe i podrazumevaju reprogram i refinansiranje kredita i obaveza iz finansijskog lizinga, uz odobravanje grejs perioda od šest meseci i odgovarajućeg produženja roka otplate tako da im mesečne rate ne budu veće od onih pre odobravanja olakšica.

Tokom grejs perioda banka obračunava kamatu, pri čemu se dužnik, u samom zahtevu, opredeljuje da li će plaćati kamatu tokom trajanja grejs perioda ili nakon njegovog isteka. Olakšicama mogu biti obuhvaćeni i dugovi po kreditnim karticama i dozvoljenom minusu, navedeno je u saopštenju NBS u kome se ističe da su banke i davaoci finansijskog lizinga dužni da primene odluke centralne banke o novim privremenim merima i „imaju obavezu da dužniku“, koji usled okolnosti izazvanih pandemijom kovid 19 nije u mogućnosti ili ima poteškoća u izmirivanju obaveza na njegov zahtev odobre olakšicu.

 

Pravo na olakšice, prema oceni NBS, imaju nezaposleni, dužnici čije su prosečni neto mesečni prihodi u poslednja tri meseca ispod proseka zarada u Srbiji, dužnici sa neto mesečnim prihodima u poslednja tri meseca do 120.000 dinara, a čiji neto mesečni prihod je manji za 10% ili više u odnosu na prihod pre 15. marta 2020. i čiji je stepen kreditne zaduženosti iznad 40% tih prihoda. Tu su i poljoprivrednici, preduzetnici i privredna društva kojima je u 2020. opao poslovni prihod ili promet za najmanje 15% u odnosu na 2019. ili su morali da prekinu poslovanje na najmanje 30 dana usled pandemije. Olakšice mogu da zatraže i dužnici koji su u docnji dužoj od 30 dana, ali i svi ostali koji banci obrazlože druge činjenice i okolnosti usled kojih nisu u mogućnosti da izmiruju obaveze.NBS ističe da banke i davaoci finansijskog lizinga ne mogu naplatiti naknadu niti troškove za preduzete mere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zora

16.12.2020 00:44

Zatrpavamo banke zahtevima za moratorijum.