USKORO PRESTAJU DA VAŽE! Ukoliko imate OVE novčanice, zamenite ih ŠTO PRE!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

14.12.2020

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalna banka Švajcarske je u maju 2020. godine, na svom zvaničnom sajtu, najavila da će u prvoj polovini 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka (serija puštena u opticaj u periodu 1995. – 1998.), pri čemu će tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije.

Foto: wikimedia.org/Lumen roma
NBS

- Preporučujemo da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu (evro, američki dolar itd.) ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka (deveta serija novčanica švajcarskog franka puštena u opticaj u periodu 2016. – 2019.), i to što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom, kao opticajnih novčanica,  i pre nego što one zaista postanu vanopticajne - kažu u Narodnoj banci Srbije.

Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama i to pre nego što postanu vanopticajne.

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja (do drugačije odluke), na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

 

 

 

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

- Napominjemo da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj. Za detaljne informacije, posetiti sajt Nacionalne banke Švajcarske - kažu u NBS.

 

Možda ste žrtva prevare, a niste ni svesni! Posted by Republika on Sunday, November 1, 2020

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading