ŠOK U PRODAVNICAMA: Cene omiljenog srpskog proizvoda otišle u nebo, kilogram košta 2.590 dinara?!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

09.12.2020

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trgovci se pravdaju sve većom popularnošću, ali proizvođači smatraju da su te cene "prenaduvane".

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Da će se čvarci, uskoro, kupovati na komad, najbolje govori cena u jednom marketu, gde je kilogram ove slane poslastice 2.590 dinara.

Duvan čvarci koštaju 2.320 dinara. Ipak, kako bi "ublažili" ovu cifru, bar naoko, trgovci su stavili da je 259 dinara - 100 grama. To, na sreću, nije uobičajena cena svuda, pa se čvarci mogu kupiti po ceni od 700 do 1.300 dinara za kilogram.

Cene čvaraka, inače su, poslednjih godina prilično visoke. Trgovci se pravdaju sve većom popularnošću, ali proizvođači smatraju da su te cene "prenaduvane" i da se neko dobro ugrađuje. Za razliku od marketa, cene čvaraka u mesarama su dosta povoljnije. Kilogram košta od 700 do 1.300 dinara. Takve su cene i na pijacama po Srbiji.

- Kod mene su duvan čvarci 1.200 dinara za kilogram - kazao je Slaven Batoćanin, proizvođač iz okoline Valjeva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Obični čvarci su oko 900 dinara. Pravi duvan čvarci moraju da se prave od starijih svinja, jer imaju debela vlakna i da bi ona ličila na duvan. Na Zlatiboru to rade od mladih svinja, ali to nije to. Po prodavnicama u Beogradu su nenormalne cene. Čvarci duvan su postali popularni i to je pravi srpski brend. Iz Valjeva se, inače, dnevno, pošalje za Beograd oko dve tone čvaraka. Slovenci i Hrvati su poludeli za našim duvan čvarcima.

Kako je objasnio agroanalitičar Goran Đaković, očigledno je da pojedini trgovci, pre svega u Beogradu, zloupotrebljavaju svoj položaj na tržištu.

- Ako imamo u vidu pad cene tovljenika, odnosno glavne ulazne sirovine, uz koju cenu koštanja ulaze još so, energija i rad, možemo zaključiti da nema logike da su u Valjevu i Kraljevu 1.200, a u Beogradu, u radnjama 2.500 dinara - smatra Đaković.

- Ovakvo ponašanje treba sankcionisati za primer, a potrošači bi trebalo da se preorijentišu da nabavku rade direktno od domaćina. To će biti najbolje i za selo i za njihov budžet - dodaje.

U zavisnosti od trgovinskih lanaca, cena čvaraka varira i za 1.000 dinara po kilogramu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading