SMANJENJE POREZA I PRODUŽAVANJE MORATORIJUMA: Srbija uvodi kovid 19 PDV

Autor: Republika

Vesti

18.11.2020

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smanjenje poreza i produžavanje moratorijuma očekuje one najugroženije u privredi. Posle dva paketa mera za podršku privredi koje je Vlada Srbije donela u aprilu i u avgustu, čini se da bi jedan od najpogođenijih sektora, mogao da dobije i dodatne olakšice. Država bi sada ponovo mogla da ide na novu podršku, ali ovoga puta nisu u pitanju građani koji su dobili po 100 evra. Nisu u pitanju ni svi privrednici, već oni koji trpe najveće posledice.

Foto: Ilustracija

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokrenulo je inicijativu da se smanji PDV u ugostiteljstvu, i to u pružanju usluga ishrane, sa 20 na 10 odsto. Smanjenje poreza, koje zapravo predstavlja uvođenje tzv. kovid-19 PDV, prema rečima resorne ministarke Tatjana Matić, predlaže se po ugledu na većinu evropskih zemalja i treba da ublaži udarac koji je turizam pretrpeo zbog pandemije. I to bi, prema ocenama upućenih, bio pun pogodak u momentu kada dobar deo srpskog ugostiteljstva gotovo da stoji.

Ministarka je navela i drugi predlog, koji podrazumeva da se sa Narodnom bankom Srbije razmotri mogućnost produženja moratorijuma na kredite privrednicima ovog sektora.

To bi praktično bio treći moratorijum od početka pandemije, pošto su i građani i privreda u dva navrata imali priliku da stopiraju otplatu rata. Prvi put su ovakvu opciju banke ponudile klijentima krajem marta, i to na tri meseca, dok je dodatni dvomesečni moratorijum ponuđen krajem jula.

U prvom krugu je više od 90 procenata korisnika kredita iskoristilo ovu mogućnost, dok je u drugoj turi to uradilo nešto manje klijenata.

Imajući u vidu novi talas korone, koji za turističke radnike i ugostitelje znače još jedan period bez gostiju i posebno bez stranih turista, dodatna pauza u otplati zajmova sigurno bi bila značajna za mnoge firme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poslodavci za smanjenje poreza

A, smanjenje PDV nije sada prvi put tema. Od samog početka pandemije poslodavci su tražili smanjenje ili oslobađanje od poreza i doprinosa, a privrednici su navodili da bi im u trenutnoj situaciji značilo i odlaganje plaćanja PDV-a ili poreza na dobit. Takav predlog čuo se i prilikom pregovora o visini minimalne zarade u narednoj godini.

Oni su pozdravili i moratorijum na otplatu kredita.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije isticao je u više navrata da bi privrednici smanjivanjem obaveza kojima su opterećeni bili u situaciji da višak sredstava isplate kao čistu platu.

- Mi smo tražili da se ne dozvoli da vlada ima različite odnose prema različitim subjektima u privredi, odnosno da se mere podrške u trenutnoj vanrednoj situaciji odnose podjednako na sve. Tražili smo i da se privreda oslobodi nekih obaveza, plaćanja PDV-a ili poreza na dobit - rekao je Atanacković.

Ipak, bilo je i drugačijih mišljenja. Tako je član Fiskalnog saveta i stručnjak za poreze Nikola Altiparmakov navodio krajem jula da bi eventualno smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na usluge u sektoru turizma i ugostiteljstva, sa 20 na deset odsto, bila "promašena mera" za pomoć tim firmama tokom trajanja pandemije COVID-19.

- Smanjenje PDV na usluge koje se pružaju u turizmu i ugostiteljstvstvu u trenutku kada nema gostiju ne može da pomogne firmi u tom sektoru da poveća prihod - rekao je Altiparmakov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading