Mali: Podaci Eurostata potvrdili da je Srbija ostvarila odličan rezultat!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.11.2020

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da najnoviji podaci Eurostata, koji su danas objavljeni, nedvosmisleno potvrđuju da je ekonomska politika Srbije ispravna, jer ima najmanji pad BDP-a u Evropi u trećem kvartalu ove godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Mali je naveo da pad BDP-a Srbije u trećem kvartalu u odnosu na prošlu godinu iznosi -1,3 odsto, i to je, ističe, odličan rezultat, imajući u vidu da je pad u evrozoni -4,4 odsto.

Pojedinačno su, dodaje ,sve druge zemlje u Evropi imale mnogo veći pad.

"To zvanično potvrđuje Evropski zavod za statistiku u svom današnjem izveštaju. Naš rezultat je odličan i pokazuje koliko je naša ekonomija postala otporna, kao i da smo uspeli da nađemo pravu meru u ovim izazovnim vremenima. U potpunosti sam uveren da ćemo i na kraju ove godine biti najbolji", naveo je Mali.

Ocenjuje da Srbija uspeva da odoleva velikim ekonomskim posledicama krize, zbog čega je, dodaje, pored povećanja penzija i minimalne zarade od 1. januara, planirano i povećanje plata u javnom sektoru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za zdravstvene radnike to će, ističe, biti povećanje od pet odsto, a za ostale zaposlene u javnom sektoru najpre povećanje od 3,5 odsto, a zatim od 1. aprila i njihove zarade ukupno će biti veće za pet odsto.

Kaže da će Nacrt Zakona o budžetu za 2021. godinu biti na sednici Vlade Srbije do kraja sledeće nedelje.

Osim povećanja plata od 1. januara, ministar kaže da će medicinski radnici do kraja sledeće nedelje dobiti i jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, a na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.

Za to je, naglašava Mali, izdvojeno oko 12 miliona evra.

"Pritom, naše javne finansije su i dalje stabilne i nećemo ugroziti makroekonomsku stabilnost", objasnio je Mali.

Ministar je podsetio i na paket ekonomskih mera koji je sproveden, a koji je pomogao da se očuva srpska privreda, za šta je tokom ove godine izdvojeno ukupno oko 690 milijardi dinara, odnosno 12,5 procenata BDP-a.

 

 

Konstatovao je da je upravo tim merama sprečen pad privredne aktivnosti, rast nezaposlenosti, da su očuvani proizvodni kapaciteti privrede, životni standard i obezbeđena likvidnost.

Mali je istakao da će biti nikad većih ulaganja u kapitalne projekte i ponovio da vlada ostaje posvećena projektu „Srbija 2025“, koji treba da dovede do toga da za pet godina prosečna plata bude oko 900, a prosečna penzija veća od 430 evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zara

14.11.2020 20:59

Srbija je ostvarila ovaj rezultat zahvaljujuci predsedniku Aleksandra Vucicu i odgovorno vladi.