NOVE KORONA MERE SMANJUJU TRAŽNJU ZA NAFTOM! Tržišta nervozna i zbog izbora u SAD

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.11.2020

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obnovljene mere ograničenja u Evropi usmerene na suzbijanje rasta slučajeva Kovid-19 uticaće na pogoršanje izgleda globalne potražnje za naftom, saopštio je Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i bezbednost Međunarodne agencije za energiju (IEA).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sadamori je izjavio za Rojters da će uticaj verovatno biti manje ozbiljan nego u slučaju prvog zaključavanja ranije ove godine.

„Veliki delovi evropskog kontinenta su u karantinu. To će sigurno imati negativne efekte (za tržište nafte)“, rekao je on.

Sadamori, međutim, nije rekao da će IEA formalno smanjiti svoju prognozu o tražnji, dodaje britanska agencija.

"„Očekujemo da će ovog puta uticaj biti manji nego prilikom prošlog zaključavanja. Ovaj put su škole ostale otvorene, kao i deo prodavnica", dodao je on.

Cene nafte su se oporavile od oštrog pada zabeleženog početkom godine krećući se oko 40 dolara za barel, ali strahovanja vezana za tražnju i dalje traju zbog nervoze na tržištima povodom izbornih rezultata u SAD, koji će izgleda biti predmet pravnog spora.

„Ako demokrate planiraju radikalnu energetsku transformaciju ka proizvodnji struje sa niskom emisijom ugljenika, a Senat ostane u rukama republikanaca, taj zakon će naići na prepreke. Sve u svemu, moramo da vidimo celokupan ishod (izbora)“, rekao je Sadamori.

IEA je zadržala svoju prognozu o tražnji za naftom za 2020. i 2021. nepromenjenom u svom mesečnom izveštaju od 14. oktobra, pre nego što su velike evropske zemlje, uključujući Nemačku, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo uvele nove stroge mere ograničenja kretanju radi sprečavanja širenja virusa.

Ova međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu trebalo bi da objavi svoju novu analizu tržišta nafte u četvrtak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading